Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Hur mycket är ett jobb värt?

Publicerad 8 mars 2002

I den här tidningen berättar vi hur minimilönerna i hotell och restaurangbranschen har halkat efter när man jämför dem med priserna. De utbetalda lönerna ligger ofta några kronor över det lägsta tillåtna. Arbetare inom hotell- och restaurangnäringen är ändå en av de grupper i samhället som får allra minst lön för mödan.
Hur är det i andra änden av samhällsstegen? Hur mycket pengar kan en människa tjäna på ett jobb? Och hur mycket kan han få i pensioner och fallskärm?

Dyrt att bli av med Percy
Avslöjandet om Percy Barneviks pension har fått de flesta att baxna.
Avgångsvederlag och så kallade fallskärmar behöver dock inte alltid vara fel. När chefen inte fungerar på jobbet kan det vara bäst för både företag, anställda och kunder att man skjuter till ett antal månadslöner för att ge chefen möjlighet att säga upp sig själv och hitta en ny sysselsättning.
Men kan det verkligen ha varit värt 900 miljoner kronor för ABB att Percy Barnevik slutade? Han kan inte rimligtvis ha varit så inkompetent.
Nu vill företaget vill ha en del av pengarna tillbaka. I tv häromveckan var Barnevik skakad över uppståndelsen. Han hade ett amerikanskt avtal i en europeisk miljö, sa han. Underförstått, i USA accepterar folk och företag skyhöga chefslöner, det borde man göra i Europa också. Barnevik förklarade också att han gärna skulle ha haft ett optionsprogram i stället. Det har chefer nu för tiden. Det skulle ha gett lika mycket pengar, men inte varit lika stötande som pension, trodde han.
Många vill nu ändra villkoren för andra, men behålla sina egna förmåner.
De orimliga ekonomiska villkoren för näringslivets höjdare kan existera bara så länge de är hemliga. En ökad öppenhet i företagen är därför välkommet. Och det bör vara en öppenhet för alla. Hur företagen sköts berör även anställda, kunder och samhället, inte bara ägare och chefer.
Man kan inte längre säga att höjdarvillkor till några få inte belastar företagens kostnader särskilt mycket. De höga lönerna är så höga och gäller så många att de är ett kostnadsproblem för företagen, på samma sätt som låga löner till de stora grupperna anställda blir en stor summa.

Vem är bättre än statsministern?
Visst är det rimligt med en hög lön och bra villkor för den som har en lång utbildning och gör ett bra jobb. Men hur hög? En rimlig nivå kan vara statministerns lön. Det är svårt att hitta någon i Sverige som har ett viktigare eller ett svårare jobb än landets statsminister. Regeringens löner ligger kring 60 000?70 000 kronor. Det är ungefär dubbelt så mycket som en riksdagsman. Riksdagsmannen tjänar i sin tur ungefär dubbelt så mycket som en restaurangarbetare. Högre löner behöver ingen.
Kan man inte klara av att försörja sig och hålla sig med snygga gångkläder på den nivån så klarar man nog inte ett viktigt jobb heller.
Det är dags för en maxtaxa till företagens toppar.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.