Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Hundralappar som spelar roll

Kvinnor tjänar mindre än män när de jobbar och får lägre pension efteråt. Det är ingen nyhet, men något som kommer att finnas med i mitt arbete framöver.

Publicerad 25 augusti 2015

Jag vet, det här är ingen nyhet. Kvinnor tjänar mindre än män, även i de kvinnodominerade ­yrkena i hotell- och restaurangbranschen. Det står svart på vitt i statistiken. En kvinna som ­jobbar som städare når exempelvis bara upp i 96 procent av de manliga kollegornas lön. Trots att de gör samma jobb. Det finns andra yrken där skillnaderna är större. Men det är ändå ett faktum som förtjänar att tas upp igen. Och igen. Och igen.

Att många kvinnor jobbar deltid är en av förklaringarna till att det skiljer miljoner mellan kvinnors och mäns löner – sett över hela livet. För många är det inte ett val. Besöksbranschen är full av deltidsanställda som inget hellre vill än att jobba heltid. Samtidigt skriker branschen efter personal. För mig går det inte ihop.
En annan förklaring till att kvinnor har lägre livsinkomst är att de – fortfarande – tar ut den största delen av föräldra­ledigheten. Om föräldrarna delar mer jämställt kan kvinnorna få många hundralappar mer per månad som pensionärer. Det visar färska ­beräkningar från Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten.

Det här är några av de tankar som farit genom huvudet på mig som nybliven chefredaktör på Hotellrevyn. Jag vet att det är ämnen som kommer att finnas med i mitt arbete mer eller mindre dagligen framöver. Få saker engagerar människor så mycket som vad de tjänar.
Hur lönerna kommer att utvecklas vågar åtminstone inte jag sia om. Men du kan i alla fall vara säker på att vi på Hotellrevyn bevakar både löneförhandlingar och den kommande avtalsrörelsen åt dig. Följ den och andra nyheter på hotellrevyn.se.

Annas plus och minus just nu

  • Sensommar. Med lite tur skiner solen en bra bit in i september så att vi kan hänga på uteserveringarna på lunchen och efter jobbet.
  • Solskensavtal. Arbetsgivare som skickar hem sommarjobbare vid dåligt väder. Ett ­vanligt fenomen i år, enligt LO:s hjälptelefon.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.