Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

HRF-medlemmarna sågar regeringens arbetsmarknadspolitik

Publicerad 4 januari 2007

En helt ny undersökning som Hotell- och restaurangfacket har gjort visar att åtta av tio medlemmar är mycket kritiska till regeringens arbetsmarknadspolitik. Det är inte så konstigt. Många av HRF:s medlemmar kan efter årsskiftet tvingas ta flera jobb för att klara försörjningen. Har de jobbat en enda dag en månad får de höjd a-kasseavgift.
Det här oroar HRF:s förbundsordförande Ella Niia eftersom det finns en risk att fler då börjar jobba svart.

Men det är inte bara HRF:s medlemmar som är kritiska till regeringens arbetsmarknadspolitik. Drygt hälften av svenska folket tror inte att politiken leder till fler jobb och två tredjedelar tror att regeringens förslag om sänkt a-kassa leder till lägre löner. Det visar en undersökning som Synovate Temo har gjort på uppdrag av facket Seko.
Undersökningen visar också att hälften av svenska folket tror att förändringarna leder till att färre vågar byta jobb. Fler är också oroliga för att bli arbetslösa.
»Snacka om att skapa ett arbetsliv med väldigt otrygga människor. ?Trygg vågar? brukar man säga. Regeringens förslag skapar
i stället otrygghet«, säger Janne Rudén, Seko:s förbundsordförande.’

Nyligen publicerade också opinionsbildningsinstitutet Skop en undersökning som handlade om politisk psykologi. Den visar att före valet hade svenska folket ungefär samma tilltro till den ekonomiska tillväxten oavsett politisk färg.
Men efter valet är det något som har hänt.
Bland dem som röstade på alliansen i valet märks nu en ökad optimism ? en sorts glädjeskutt ? på den politiska förtroendekurvan.
Bland de som röstat på vänsterblocket ser det något annorlunda ut. Här har kurvan svängt från framtidstro och optimism, till oro och i det närmaste depression.
»Socialistiska blockets väljare verkar påverkas mer än de borgerliga av vilken regering landet har«, säger Skop:s analytiker Örjan Hultåker till Dagens Nyheter.

Problemet är att det är av yttersta vikt vad svenska folket tror om framtiden. Om människor blir oroliga finns en risk att de inte vågar spendera lika mycket pengar som tidigare. Det kan i förlängningen leda till en ekonomisk nedgång.
Men det är inte konstigt att människor oroar sig. När det nu är upp till bevis för den nya regeringen och löftena om mer pengar i plånboken och fler jobb ska bli verklighet, kommer tvivel och misstro om inget händer.
Och att misstron kommer först bland de som röstat på vänsterblocket är inte konstigt. Det är ju där som många lågavlönade och deltidsarbetande lagt sin röst. Det är också dessa människor som är de första att drabbas när den nya regeringens politik börjar bli kännbar i vardagslivet.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.