Att facket kan hjälpa de utsatta diskarna beror på att företagen genom avtal lovat att behandla sin personal väl.
Ett år efter blockaden av den lilla salladsbaren i Göteborg är kollektivavtal ett ord som nästan alla känner till. Låt oss hoppas att det är fl er i dag än i december förra året som förstår vad ordet står för. Efter diskussionerna om städarna som arbetat under slavliknande förhållanden på tre stora hamburgerkedjor, har Hotell- och restaurangfacket på olika sätt agerat för att hjälpa dem som drabbats. Det kan facket göra för att städföretagen och snabbmatskedjorna båda har lovat att följa kollektivavtalet. Att ett medlemskap i facket kan vara ett sätt att hjälpa människor som befi nner sig i ett utsatt läge på arbetsmarknaden är dock ingen nyhet. Det senaste exemplet står också att fi nna i Göteborg.
PÅ ETT KAFÉ I STADEN arbetar fyra studenter från Pakistan extra samtidigt som de studerar. De fyra fick tidigare alldeles för låg lön och tack vare en arbetskamrat som var medlem i facket fick de hjälp. De fick information om sina rättigheter när det gäller löner och anställningsvillkor. En ombudsman förhandlade med studenternas arbetsgivare. Resultatet: De fyra studenterna har fått fast jobb och en kvarts miljon i efterskottslön.
FÖR DESSA STUDENTER innebär den hjälp de fått all skillnad i världen. De har återfått sin tro på det svenska samhället och känner att de har fått upprättelse. En av studenterna sade så här: »Vi har blivit illa behandlade. Nu har vi fått ett kvitto på att det inte är okej att behandla människor hur som helst.« HRF kräver nu att det ska bli lättare för facket att komma åt missförhållanden även där det inte fi nns kollektivavtal. Låt oss hoppas att fl er som vänder sig till facket känner att de får lika god hjälp som de fyra diskplockarna.
FACKET FÅR NU EN allt viktigare roll när samhällets skyddsnät trasas sönder. Under året har a-kasseersättningen blivit sämre och avgiften högre. Den som är arbetslös måste fl ytta för att ta ett ledigt jobb. Ryggvärk är inte ett skäl att vara sjukskriven en längre tid. Det är föga förvånande att den ena försämringen avlöser den andra när socialförsäkringsministern tyckte att hon hade erfarenhet av utbrändhet då hon en gång »känt sig trött och var hemma och sov i några dagar«. Regeringen Reinfeldt har genomfört de stora förändringarna på arbetsmarknaden på rekordtid under parollen: »Vi gör ju bara det vi sa att vi skulle göra.« Måste allting regeringen gör gå hellre snabbt än bra? Mest av allt kanske år 2007 blir ihågkommet som året då LO-förbunden tappade över 100 000 medlemmar. Fackförbunden äger dock fortfarande rätten att kräva kollektivavtal för de anställda, och sedan kräva att företagen behandlar sina anställda som avtalet anger.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.