Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Engagemang på liv och död

Sådant som vi tar för givet på våra arbetsplatser kan leda till hot och förföljelse i andra länder.

Publicerad 21 september 2010

Luis Antonio Pozuelos berättelse kan lära oss något viktigt. Fackligt arbete handlar i grunden om kampen för allas lika värde och allas rätt till schysta löner och arbetsvillkor. Det är viktiga saker som är värda att kämpa för. Men engagemanget väcker också starka känslor. Sådant som vi tar för givet på våra arbetsplatser är ibland förenat med hot, våld och till och med död i en del länder.

I Antonios fall fick det fackliga engagemanget och kampen för mänskliga rättigheter katastrofala följder i hans hemland Guatemala. Efter att han blivit beskjuten och träffad i både huvud och mage, fruktade han för sitt liv. När han låg på intensiven hotades hans familj till livet. När han sedan äntligen fick komma hem från sjukhuset isolerade han sig i hemmet tillsammans med familjen under en tid, en situation som på sikt kändes ohållbar. Till slut bestämde han sig för att lämna sitt hemland.
Antonio kom till Sverige. Här hade han tur och fick ett arbete på ett hotell i Skellefteå. När kollegorna frågade honom om han ville engagera sig fackligt och gå med i Hotell- och restaurangfacket blev han livrädd och sa först nej. Hans bild av fackligt engagemang var ju att det var förenat med livsfara. Efter ett tag gick han dock med i HRF och tack vare sitt fasta jobb kunde han också få ett tillfälligt arbetstillstånd.
Antonio orkade ta fajten trots den uppenbara livsfara han utsatte sig för. Då borde vi också orka fortsätta kämpa på hemmaplan. Ju fler klubbar, platsombud och engagerade HRF:are – desto större möjlighet att påverka. Också de dagar då det känns extra tufft är det värt att fortsätta kämpa för schysta villkor på våra ­arbetsplatser.

En annan person som orkar hålla engagemanget uppe är Jenny Wrangborg, poeten och kallskänkan som skriver om de tuffa villkoren i branschen. Jenny fick nyligen det prestigefulla Stig Sjödin-priset. Under en fikapaus fick arbetskamraterna på min arbetsplats förmånen att lyssna till henne när hon läste sina dikter. Det engagemang och den glöd hon visade smittade av sig. Vi kände att visst går det att kämpa lite till för en bättre värld och visst är det värt det! Jenny har ett samarbete med ABF. Om din avdelning behöver peppas och vill ha besök av Jenny kan ni ta kontakt med ABF så hjälper de till att ordna det.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här