Bra att fler får koll på branschens villkor
Anna Hjorth, chefredaktör. Foto: Annika af Klercker
Ledare

Bra att fler får koll på branschens villkor

Juicekedjan Joe & The Juice tecknade kollektivavtal i mitten av maj. Hotellrevyns artikel spreds snabbt via sociala medier – ett bra sätt att få fler att uppmärksamma branschens villkor.

Publicerad 29 maj 2017

En av de senaste veckornas mest lästa och delade artiklar på hotellrevyn.se handlar om att juicekedjan Joe & The Juice får kollektivavtal med Hotell- och restaurangfacket. I skrivande stund har artikeln delats 1 192 gånger på Facebook och Twitter. Det är mycket för en så, förhållandevis, liten tidning som ­Hotellrevyn. Det gör mig glad på flera sätt.

Först och främst är det förstås bra att ett stort och snabbt växande företag i branschen tecknar kollektivavtal. Det är något av en kämpaseger för HRF, som har förhandlat med kedjan i flera år.
Men främst är det bra för dem som jobbar där, mestadels unga killar. Kollektivavtalet ger dem schysta villkor, lön och försäkringar. På sikt kan de också få en bra, kollektivavtalad, tjänstepension. Sådant som alla anställda borde ha rätt till.

Plus och minus just nu

  • Städares arbetsmiljö uppmärksammas. Exempelvis i flera forskningsprojekt och i det nya avtalet mellan HRF och Visita.
  • Städare skadar sig oftare än andra. Det visar en färsk rapport om arbetsskador som Afa Försäkring har gjort.

Jag tycker också att det är kul och bra att det är många som läser och sprider artiklarna, eftersom det ju är själva grundidén med att ge ut en tidning. Journalistiken som sådan har ett mycket litet värde om inte någon läser, lyssnar eller tar del av den på annat sätt.

I uppdraget som journalist på en fackförbundstidning ingår det att berätta om arbetsvillkoren för förbundets medlemmar.
När Hotellrevyns artiklar sprids till en större läsekrets blir fler medvetna om villkoren i branschen, och det tycker jag är viktigt. Kanske kan det bidra till att det blir tryggare och bättre att jobba i branschen. Det vill i alla fall jag tro.

Nu är det snart lunchdags. Jag funderar på att ta en sväng till något ställe i närheten som har schysta mackor och smoothies.