Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Bli en vabb-hjälte du med!

En stor del av landets kvinnor har oavlönade deltidsjobb i familjeservicesektorn. Känner du en av dem? Hjälp henne!

Publicerad 9 april 2009

När sommaren närmar sig med stormsteg är det bråda dagar inte bara på arbetsplatsen utan också på hemmaplan för många som jobbar i turistbranschen. Uteserveringarna öppnar, hotellgästerna från andra länder blir fler och tempot ökar för både hotellstäderskor och kockar. Dessutom ska semestrar planeras och barnens vårkläder letas fram. Samtidigt kommer snuvor och ­andra sjukdomar som ett brev på posten. Antalet vabbdagar ökar och handen på hjärtat, vem är det som oftast stannar hemma?

Statistiken visar att det kommer att ta hundra år innan män och kvinnor delar lika när barnen är sjuka om utvecklingen fortsätter i samma takt som i dag.
Och problemet är mycket mer komplext än vem som är hemma just den eller den dagen. Lönestatistiken talar nämligen sitt tydliga språk. Kvinnorna ligger efter männen och en av orsakerna är förstås barna­födande och frånvaro på grund av sjuka barn.
   Den som vill slå ett slag för lika löner mellan män och kvinnor kan därför dra sitt strå till stacken genom att ta halva föräldraledigheten och hälften av vabbdagarna.

Sedan handlar det förstås också om vem som ansvarar för att packa gympapåsar, leta fram sommarkläder och planera semestrar. Vem tar till exempel hand om barnen när bägge jobbar? Gör mormor det? Inte så konstigt kanske eftersom det oftast är kvinnorna som styr upp även denna del av det stora pusslet med att få ihop livet.

En extra prövning för jämställdheten är det förstås när bägge jobbar skift. I dessa familjer har mormor, farmor, grannar och barnens kompisars föräldrar en ännu viktigare roll än i andra familjer. Många av dessa hårt prövade skiftjobbare finns i hotell- och restaurangbranschen. Att jobba som servitris, frukostvärdinna, kock eller nattreceptionist innebär att arbetstiderna ofta är oregelbundna och inte går hand i hand med hämtning och lämning på dagis.
Även chefer kan vara med och påverka utvecklingen i rätt riktning. Att inte börja eller sluta möten för ­tidigt eller för sent möjliggör hämtning och lämning för föräldrar. Att välja att konferera dagtid i stället för konferenser med övernattning är också ett sätt att visa förståelse för småbarnsföräldrar.

Ibland är det svårt att vara en god medmänniska. Att göra det bästa inte bara för sig själv utan också för andra. Vill du slå ett slag för att kvinnor och män är lika mycket värda – bli en vabbhjälte du också!

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här