Bjussa på misstagen!
Linda Svensson. Foto: Annika af Klercker
Ledare OM TABBAR

Bjussa på misstagen!

För en verksamhet som vill utvecklas är det helt avgörande med en skön inställning till tabbar och misstag. Det är sådant som händer både anställda och chefer.

Publicerad 26 januari 2022

Det är livsfarligt att vara livrädd för att göra fel. Okej, inte för alla. Om jag lägger mig på operationsbordet ser jag gärna att kirurgen gör allt rätt. Men ni fattar.

Jag tänker mer på de små misstagen, de som inte kostar en förmögenhet att reparera eller som inte riskerar människors liv och hälsa. Som kökschefen som råkar beställa för mycket hjort så man tvingas hitta på viltrecept för flera veckor.

Eller som servitrisen på en engelsk restaurang, som råkade servera en gäst ett 55 000-kronorsvin, i stället för flaskan för 3 500 kronor som var beställd (och där ägaren senare skrev på Twitter: Till vår medarbetare som av misstag serverade vinet, upp med hakan. Misstag händer och vi älskar dig ändå.).

En del misstag leder till världsförbättrande upptäckter. Jaja, jag ska inte tjata om penicillinet, men ni fattar.

Det leder i sin tur till något väldigt bra på arbetsplatsen.

Vanligare är nog ändå att fel på jobbet leder till ett gott skratt och att fler vågar misslyckas. Och det leder i sin tur till något väldigt bra på arbetsplatsen, nämligen högt i tak och en tillåtande stämning. För en verksamhet som vill utvecklas är det helt avgörande.

Tro mig, jag har gjort min beskärda del av misstag, och som chef är det viktigt att jag bjussar på det. Om inte chefen erkänner när det blir fel, hur ska då medarbetarna våga göra det?

Med det sagt – ge oss dina bästa eller skämmigaste misstag! Mejla linda.svensson@hotellrevyn.se och jag lovar att ni inte kommer att behöva se ert namn i tidningen, om ni inte vill.