Ledare Ledaren
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Billiga kläder betalas med arbetarnas liv

Både de svenska storföretagen och klädköparna borde släppa fyndjakten och prioritera människors villkor.

Publicerad 15 maj 2013

I Dhaka, Bangladesh, kollapsade en byggnad som huserade sex textilfabriker. Nästan 600 döda har grävts fram ur rasmassorna. Arbetsplatsolyckan berättar en hel del om girigheten hos arbetsgivarna där och hos de stora klädföretagen här hemma. Och också om girigheten hos var och en av oss. Nästa gång vi köper en skjorta för 79:90 ska vi ta en titt på prislappen. »Made in Bangladesh« kan ofta översättas med »tillverkad av en textil­arbetare som tjänar 270 kronor i månaden, en kvinna som lever under fattigdomsgränsen i ett plåtskjul i slummen.« Det är dags att de svenska storföretagen prioriterar människor, inte bara vinster.

I Sverige har vi arbetsrätt, kollektivavtal, skyddsombud. Men det betyder inte att arbetsplatserna är utan problem. Varje år dör 1 400 personer i Sverige av arbetsrelaterade orsaker. Hotell- och restaurangbranschen är i stort sett skonade från dödsolyckor men här är förslitningsskador och dålig psykosocial arbetsmiljö de värsta bovarna när det kommer till hälsa.

Jag tycker också att du ska passa på att bläddra i en fräsch och omgjord Hotellrevyn. Vi frågade våra läsare vad de tyckte om sin fackliga tidning. Ni ville läsa mer om arbetslivet och fackliga frågor. Vi lyssnade och gjorde en tidning med arbetsliv i fokus, fler initierade artiklar om din vardag på jobbet men också inspirerande recept. Välkommen till nya, glada Hotellrevyn, din fackliga kompis i brevlådan.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.