Ledare avtal 2012
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Avtalsrörelsen var ingen schlager

HRF utmålas som ett hot mot nästa års schlagerfinal och fackligt aktiva blir trakasserade av sina arbetsgivare.

Publicerad 12 juni 2012

Folkfest i fara, så lyder rubriken placerad under bilden på en glad Loreen. Det handlar om ­Sverige som värdland för Eurovision Song ­Contest 2013 och hotet mot den. Enligt arbetsgivar­organisationen Visitas medlemstidning Besöksliv utgör facket ett allvarligt hot mot schlagerfestivalen. ”Om HRF får igenom ett elvamånaders avtal kan en ­eventuell konflikt nästa år drabba Eurovision Song Contest som då avgörs i Sverige.”
Man utmålar facket som ensamt ansvarig både för avtals­periodens längd och för att framtida avtals­förhandlingar skulle leda till konfliktvarsel i stället för ett påskrivet avtal.
I 2012 års avtalsrörelse lade Visita ner förhandlingarna med Hotell- och restaurang­facket på nolltid och ville i stället ta in statliga medlare. Det kan inte anses vara särskilt ansvarsfullt.

HRF varslade om strejk den 24 maj. Efter bara några dagar började vittnesmål om antifackliga handlingar hos en del arbetsgivare komma in. Jenny Bengtsson, ­ord­förande för HRF:s avdelning Stockholm-­Gotland, skrev på sin blogg om hur det har varit på en del av de varslade arbets­platserna.
Det handlar om medlemmar som har förbjudits prata med varandra om facklig verksamhet eller om strejken, arbetsgivare som har hotat med ökad arbets­belastning eller lönesänkningar om de strejkar. Anställda har fått höra att de inte kommer att få erbjudanden om fler arbetspass om de stödjer strejken. Bara för att nämna några.
Per Persson, ombudsman på Stockholmsavdelningen, bekräftade för Hotellrevyn att hot och trakasserier tyvärr inte är något nytt. Att så har skett även vid andra gånger Hotell- och restaurangfacket varslat om strejk. Per Persson berättade bland annat om förtroendevalda som har blivit utskällda inför sina arbetskamrater och förbjudits hålla möten. Han kallade det hela för en »hård och otäck attityd från arbetsgivarens sida«.

Genom ogrundade påståenden, hot och trakasserier har en del arbetsgivare ägnat sig åt att mobba sina egna, fackligt aktiva, anställda mitt under en ­avtalsrörelse. Att organisera sig och bilda fackklubbar på arbetsplatsen är en grundläggande demokratisk rättighet. Lika så rätten att strejka. Vid skrivande stund är det oklart om det blir en strejk eller om parterna kommer att enas kring ett avtal. Men klart är att en arbets­givare med sådan inställning till facklig aktivitet riskerar att både undergräva idén om medbestämmande och demokrati på en arbetsplats. Det är både oroande och oacceptabelt.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.