Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Vart tog alla pengar vägen?

När det kommer till förhandlingar om löner har den »fantastiskt« framgångsrika branschen plötsligt inte råd.

Publicerad 15 maj 2012

Branschen växer, vinsterna ökar. Det är bra att det går bra för hotell och restauranger trots ekonomisk kris på andra områden. Men stora vinster i en bransch borde också märkas i plånböckerna hos dem som arbetar där. Så hur stor blir då utdelningen till alla som genom sitt arbete bidrar till de ekonomiska framgångarna? Svaret finns i avtalsrörelsen.

»2011 – ett helt fantastiskt år!« Glädjeropet är Eva Östling Olléns. Hon är vd för Visita, tidigare SHR, och i organisationens verksamhetsberättelse för 2011 skriver hon stolt om framgångarna. Framför allt lyfter hon fram sänkningen av restaurangmomsen som en stor seger. Momsen som tidigare var 25 procent är sedan årsskiftet 12 procent. Arbetsgivaravgifterna för unga anställda har sänkts till hälften. För hotell- och restaurangbranschen där nästan varannan ­anställd är under 26 år har det betytt enorma vinster i pengar men knappast i några nya jobb. Vinsterna som också skulle kunnat gå till löne­höjningar, heltider eller fler ­nyanställda åker rakt ner i ­fickorna på arbets­givarna.

En uppfattning om hotell- och ­restaurangbranschen är att den består av små familjeföretag som hankar sig fram. Det är också den bilden arbetsgivarorganisationen plockar fram när ­löner och arbetsvillkor ska förhandlas. Att marginalerna är ­oerhört små, att det knappt finns några pengar till löne­höjningar. Men HRF:s färska rapport »Att dela med sig av ­kakan« visar på en helt annan verklighet. Visst – de små, framförallt familjedrivna företagen, finns och existerar. Din lokala pizzeria eller fik klarar sig tack vare hårt arbete och har små ekonomiska marginaler. Men 60 procent av hotellanställda jobbar i företag med 30 eller fler anställda. 70 procent av restauranganställda jobbar i företag med minst 10 anställda, säger rapporten. Det är alltså inte de små som dominerar i hotell- och restaurangbranschen. Snarare är det de ­stora arbetsgivarna. Många hotell-, restaurang-, och kafékedjor är internationella företag som gör vinster ­i mångmiljonklassen.

I skrivande stund lägger Visita ner förhandlingarna med HRF. Arbetsgivarna vill helt enkelt inte ­förhandla och sträcker sig inte länge än 2,6 procent. Något som skulle betyda 530 kronor mer i månaden på en heltidslön på 20 400. De med låga löner får med ­andra ord en mycket liten ökning. Arbetsgivaren avvisar fackets krav på 960 kronor i lönehöjning och högre ingångslöner. Det finns inga pengar, heter det. Ett påstående som inte rimmar alls med det »fantastiska år« som Östling Ollén glatt ­skryter om i andra sammanhang.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här