Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Årtusendets bästa nyhet ? demokratin

Publicerad 2 juli 2003

Fyra månader återstår av detta århundrade och årtusende. Vad har varit den viktigaste nyheten?
Hjulet uppfanns långt före vårt årtusende, kanske är det mänsklighetens genom tiderna viktigaste genombrott. När man frågar kvinnor om århundradets bästa uppfinning brukar tvättmaskinen och pappersblöjan komma högt upp på listan. Männen talar om explosionsmotorn, bilen och flygplanen. Tänk att människan kan flyga! Det har vi inte kunnat i så många år.
Vi lever längre. Hälsan har förbättrats genom en rad framsteg inom medicinen. Men där spelar den ökade levnadsstandarden en ännu större roll.
Bättre bostäder, mat, sol och semester har räddat fler från tuberkulos än penicillinet och vaccinationen. Och rejält bättre villkor för de fattiga blev det först när alla fick rösträtt. Därmed är demokratin den allra största landvinningen under årtusendet.
På arbetsplatserna har maskiner har tagit över mycket tungt kroppsarbete. Fläktar och filter gör luften renare. Men viktigare än teknik och miljö är förändringen av makt och ansvar. Livegenskapen är borta i hela Europa och statarsystemet finns inte längre. Den närmast militäriska ordergivningen som förekom långt in på 1950-talet är i dag ovanlig på arbetsplatserna. Relationerna är mer demokratiska och jämlika. Och de flesta förbättringarna på arbetsplatserna kom först när de anställda började organisera sig, när de fick kraft och mod att föra fram sina krav. Därmed är fackföreningar och kollektivavtal en av de bästa nyheterna detta årtusende.
I den politiska debatten ställs ofta individen mot kollektivet. Då glömmer man att det är den kollektiva sammanhållningen som har givit individen frihet. Sammanhållning har gjort att de många individerna har kunnat resa sig, bli myndiga och utnyttja sina individuella möjligheter.
En vändpunkt inom vetenskapen inträffade för några hundra år sedan när Galilei Galileo och andra djupingar frigjorde sig från religionen och de gamla grekerna. De började jämföra de vetenskapliga dogmerna med verkligheten, och när de upptäckte att det inte stämde sökte de en ny förklaringsmodell. Jorden var inte centrum i världsalltet. De gamla grekernas stjärnkartor styrde inte människans liv, en revolutionerande tanke.
Till det kom boktryckarkonsten, också kring mitten av årtusendet. Tekniken fanns tidigare, men förr fanns billig arbetskraft (slavar) som kunde skriva av för hand i stora upplagor. Nu blev det läge för maskinellt mångfaldigande av böcker och tidningar. Och allt fler lärde sig läsa.
1842 beslutade den svenska riksdagen om folkskola för alla ? en revolution som la grunden för den senare demokratiseringen. Var det årtusendets bästa nyhet?
Eller är det republiken, att vi själva är myndiga att välja våra ledare. Det finns ingen kung som är tillsatt av gud och får sin makt och sin visdom från ovan. Det trodde man förr, det var själva grunden till den ärftliga monarkin, som ju är avskaffad på de flesta håll i världen.
Vårt årtusendes största landvinning är demokratin. Den måste vi ta med oss och förnya nästa årtusende. Första steget bör bli att avskaffa monarkin.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här