Moderaterna gör helt om, berättade LO-tidningen i slutet av sommaren. Den svenska arbetsrätten är i stort sett bra och kan vara kvar, sa den nya partiledaren Fredrik Reinfeldt i en intervju.
AMS, som moderaterna tidigare ville avskaffa, ska också vara kvar.
Skattesänkningar, och då särskilt för de rikaste, har hittills varit en moderat specialitet. Men nu vill den nya partiledaren Fredrik Reinfeldt lugna sig. Han säger att det partiet tidigare har kommit med har varit helt fel. Orättvist, helt enkelt.
Det senaste är att moderaterna accepterar att facket sköter arbetslöshetskassorna. De fungerar ju bra. Att a-kassan även gör facket starkare får man acceptera, anser han numera. Den svenska modellen, med avtal och starka organisationer, fungerar bra.
Vi ser alltså en total omsvängning av det partiets politik. Den kraftiga högervridningen på den borgerliga kanten, som kom när Gösta Bohman och Carl Bildt ledde moderaterna, den lämnar man nu.
I flera stora och viktiga frågor, där socialdemokraterna och facket har varnat för moderaterna, där har dessa nu ändrat sig.
Har höger blivit vänster?
Nej, riktigt så är det inte. Nu har alla partier lämnat in sina budgetförslag och det står klart att det är de sjuka och arbetslösa som ska betala den nya moderatpolitiken.
A-kassan ska sänkas. Föräldraförsäkringen ska bli sämre. De sjuka ska drabbas av inskränkningar.
Det är självklart bra att det största borgerliga partiet har kommit till insikt i de här viktiga frågorna. Det är bra för facket och dess medlemmar ju större erkännande organisationstanken har i samhället.
Under många år har fackföreningar och särskilt LO varit ett slags hatobjekt i vida kretsar av borgerligheten.
Själv har jag aldrig förstått varför. De allra flesta löntagare i Sverige är ju med i facket. Till och med de allra flesta väljare och partimedlemmar, även hos moderaterna, har varit fackligt organiserade.
Förklaringen är att hatet mot facket har varit ett klasshat och en rädsla. Det är inte svårt för en borgerligt tänkande person att hålla med om att sjuksköterskor, lärare och civilingenjörer ska vara med i sina fackföreningar.
Men att städare, grovarbetare och kypare också har rätt till yrkesstolthet och ska organisera sig för sina intressen, det har varit svårare att tåla.
Om detta nu ändras är det en stor framgång för den fackliga tanken. Den kritik som socialdemokraterna och facket kom med var riktig.
Då är det kanske tryggast att hålla sig till originalet, socialdemokraterna.
På den andra politiska kanten, hos vänsterpartiet, råder nu fullt kaos. Historien har äntligen hunnit ikapp detta parti, som inte längre kan ägna sig åt självbedrägeri.
Det rör sig alltså både på högerkanten och vänsterkanten och det gör utan tvekan politiken mer spännande.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.