Svenska anställda är lyckligast i världen, berättar Svenska Dagbladet i sin näringslivsdel.
Det är Internationella arbetsorganisationen, ILO, som har kommit fram till det. ILO sorterar under FN, och det speciella med just ILO är att både fack, arbetsgivare och regeringar är med, med lika många platser var. Rapporten bygger på intervjuer med 48 000 människor i 90 olika länder. Det verkar alltså vara väl underbyggt.
Högst på listan kommer alltså Sverige. USA finns på plats 25. Längst ner, på plats 90, ligger Nepal.
Svenskarna har inte de högsta inkomsterna, men de tryggaste.
Majoriteten av världens arbetare lever med stor osäkerhet om sin anställning och inkomst. Många är fulla av ångest och ilska över sin osäkra arbetssituation.
Dagen efter att artikeln fanns i tidningen hittade jag 49 kommentarer på SvD:s hemsida. De flesta magsura, som »tro aldrig på FN« och »om Sverige har de lyckligaste anställda så har vi de olyckligaste arbetsgivarna«.
Är det så?
Om arbetaren får högre lön så blir det lägre vinst för ägaren. Om den anställdes trygghet ökar, så minskar arbetsgivarens möjlighet att säga upp honom eller henne.
Arbetaren blir glad, arbetsgivaren ledsen.
Är inte denna modell lite väl enkelspårig?
När du som är arbetaren får en hygglig lönehöjning kan livet bli lättare på flera olika sätt. Du slipper bekymra dig för att komma efter med hyran, du kan köpa nya gympaskor till grabben så han slipper tjata, yngsta flickan får börja i simklubb, terminsavgiften är inget problem längre, och du kan köpa en snygg tröja i överraskningspresent till din sambo.
En femhundralapp i månaden kan göra stor skillnad.
Visst blir du glad. Ännu gladare blir du om du vet ganska säkert att den här lönehöjningen kommer att bestå. Du vet att jobbet är tryggt. Och om det blir neddragningar vet du att det finns andra arbeten att få. För du kan ditt yrke och har utbildning.
Är din arbetsgivare olycklig för det? Troligen inte.
En trygg anställd jobbar bättre. Vi människor är ju inte maskiner. Arbetsglädje smittar och både du och dina kollegor kommer troligen att jobba mer. Företaget säljer bättre och även chefen kan vara glad.
Det här är i drömmarnas värld. För som du vet känner inte alla svenskar den där glädjen och tryggheten som i genomsnitt är så hög i Sverige.
Några steg åt rätt håll kan vi ta genom bättre kollektivavtal. Avtal som förhoppningsvis ska ge ett bättre klimat på arbetsplatserna.
Civiliserade förhållanden mellan anställda och arbetsgivare och ett fungerande samtalsklimat gynnar alla parter. På en dålig arbetsplats går mycket kraft åt till konflikter. På en trygg arbetsplats ägnar man sig åt jobbet i stället. Det ger ökad tillväxt och bättre lönebetalningsförmåga.
Bättre för båda.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.