Nyheter

Arbetsskaderegler ska bli jämställda

Dagens arbetsskadeförsäkring missgynnar kvinnor och behöver ses över. Det menar regeringen som nu tillsatt en utredning för att göra försäkringen mer jämställd.

Publicerad 29 januari 2016
inlinebild
Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Trots att kvinnor står för två tredjedelar av sjukfrånvaron, är det betydligt färre kvinnor som får sina besvär klassade som arbetsskador. I genomsnitt får två av tio kvinnor sina arbetsskador godkända, att jämföra med fyra av tio män. Nu vill regeringen se över hur arbetsskadeförsäkringen ska bli mer jämställd.
– Det finns en tydlig könsaspekt som slår igenom i vår arbetsskadeförsäkring. Det är naturligtvis både allvarligt och oacceptabelt. Vi måste ha en modern försäkring som kan svara upp mot en modern och föränderlig arbetsmarknad. En utredning är ett viktigt första steg i det arbetet, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

En av förklaringarna till att kvinnor får färre arbetsskador godkända är att det saknas forskning om kvinnors arbetsmiljö. Att se hur den forskningen ska stärkas blir därför ett av utredningens uppdrag. Ett annat är att förtydliga reglerna om arbetsskada orsakad av mobbning.

Senast den 31 mars 2017 ska utredningen vara klar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här