Nyheter

Stor satsning på arbetsmiljön

Fler inspektörer, utökade befogenheter för regionala skyddsombud och ett nytt arbetsmiljöcentrum. Det är några av punkterna i regeringens nya strategi för arbetsmiljöarbete som presenterades i går.

Publicerad 2 februari 2016

Regeringen tänker satsa 100 miljoner kronor extra om året på arbetsmiljöarbetet, meddelade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson i går. Pengarna ska bland annat gå till ett 50-tal nya arbetsmiljöinspektörer och satsningar på regionala skyddsombud.
– Bakgrunden är ju att det under den gamla regeringens tid gjordes stora nedskärningar på arbetsmiljöområdet, både pengamässigt när man minskade resurserna till Arbetsmiljöverket kraftigt, och när man lade ner hela Arbetslivsinstitutet. Vi har sedan 2010 sett att arbetsskadorna och arbetsolyckorna har ökat, fem år i rad. Jag tror att det finns ett samband med hur mycket man satsar på arbetsmiljöarbetet, sade Ylva Johansson.

Den nya arbetsmiljöstrategin innehåller också en nollvision för dödsolyckor och satsningar på den psykosociala arbetsmiljön. Arbetsmiljöverket får också i uppdrag att kartlägga det ”moderna arbetslivet” och de utmaningar som det för med sig på arbetsmiljöområdet. Ett exempel är de regionala skyddsombudens verksamhet på en arbetsmarknad med många utländska arbetstagare.
– Vi har allt fler utstationerade arbetstagare från andra länder som sällan är medlemmar i en svensk fackförening. På företag där det inte heller finns en skyddskommitté hamnar man lite i ett ingenmansland. Ska ett regionalt skyddsombud ha rätt att gå in om det finns ett kollektivavtal, även om det inte finns medlemmar? Det måste vi titta på, sade Ylva Johansson.

Arbetsmiljöverket får även i uppdrag att ta fram förslag på hur ett nytt nationellt arbetsmiljöcentrum ska kunna inrättas.

På Arbetsmiljöverket välkomnar man satsningen.
– Strategin visar att regeringen tar arbetsmiljöfrågorna på allvar och har tilltro till att Arbetsmiljöverket kan göra skillnad, säger generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem.

Fakta: Andra punkter i arbetsmiljöstrategin:

  • Ett nytt dialogforum för kontinuerlig dialog mellan statliga myndigheter, Arbetsmiljöverket och arbetsmarknadens parter.
  • Ökad tillsyn i bemanningsbranschen och av hushållsnära tjänster.
  • Ökad tillsyn i branscher där riskerna att inte orka arbeta till pensionsålder är extra stora.
  • En seminarieserie om hållbart arbetsliv.

Nyheter insats

”Det är helt oacceptabelt”

Svartjobb, människohandel och farlig arbetsmiljö. Det var vad myndigheterna fann vid oanmälda inspektioner på bland annat restauranger, byggen och städfirmor.

Publicerad 29 september 2020 Kommentera
”Det är helt oacceptabelt”
Många brister upptäcktes vid myndigheternas kontroller på bland annat restaurangföretag. Foto: Colourbox

De senaste två veckorna har åtta myndigheter, bland andra Arbetsmiljöverket, polisen och Skatteverket, varit ute på oanmälda kontroller. Sammanlagt har de inspekterat 150 arbetsplatser. Merparten var inom byggbranschen, men även restauranger, städföretag och däckfirmor har kontrollerats.

På ungefär hälften av företagen upptäcktes brister i arbetsmiljön. I ett 30-tal fall var bristerna så allvarliga att Arbetsmiljöverket satte ett omedelbart förbud mot arbete.
– Det är helt oacceptabelt att vi har människor som riskerar liv och hälsa på sina arbeten. Resultaten visar att vi behöver fortsätta att göra nationella insatser, där flera myndigheter jobbar tillsammans för att driva bort de oseriösa företagen, säger Arne Alfredsson, tillförordnad chef för myndighetsgemensam kontroll vid Arbetsmiljöverket.

Om kontrollerna

  • Insatsen är ett resultat av ett regeringsuppdrag som myndigheterna har fått för att motverka fusk och brottslighet i arbetslivet.
  • Myndigheterna som deltar är Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket.
  • Sedan 2018 har myndigheterna gjort drygt 3 500 gemensamma kontroller.

Polisen omhändertog runt 30 personer som inte har rätt att arbeta i landet, vissa misstänks ha bott på sin arbetsplats. Fem personer bedöms vara potentiella offer för människohandel.
– Resultaten av vår insats visar verkligen att vissa branscher har problem med svart arbetskraft och människor som riskerar att utnyttjas. Tillsammans kan vi myndigheter komma åt de oseriösa företagen från olika håll, det är en styrka, säger Johan Winberg, poliskommissarie vid Polismyndigheten.

Insatsen avslöjade också cirka 100 fall av brister i personalliggare, flera fall av misstänkt bidragsfusk och brott mot utstationeringslagen. Myndigheterna kommer nu att utreda och följa upp bristerna.

Nyheter KOMpetens

Arbetslösa kan få studera med ersättning

Arbetsförmedlingen ska kunna anvisa arbetslösa att söka till studier. Det har regeringen beslutat.

Publicerad 28 september 2020 Kommentera
Arbetslösa kan få studera med ersättning
Utbildning kommer att vara nyckeln när Sverige startar om efter coronapandemin. Det menar regeringen, som nu satsar på att få fler till skolbänken. Foto: Colourbox

Den som saknar gymnasieexamen har betydligt svårare att få jobb än den som har gymnasieutbildning. När arbetslösheten nu stiger vill därför regeringen satsa på att fler kompletterar sina studier.

– Det behövs mer arbetsmarknad i utbildningspolitiken och mer utbildning i arbetsmarknadspolitiken, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark vid en pressträff på måndagen.

Regeringen har beslutat att den som behöver gymnasiekompetens för att öka chansen till jobb ska kunna studera med aktivitetsersättning. Förutsättningen är att arbetsförmedlingen gör en individuell prövning som fastställer behovet.

Dessutom ska fler arbetssökande inom jobb- och utvecklingsgarantin få möjlighet att plugga på yrkeshögskola eller folkhögskola med bibehållen ersättning.

Hej Gäst CLARA HENRY

”Skulle vilja ha makten över frukosten”

Clara Henry är programledare, bloggare och aktuell med tv-serien »Du Clarar mer än du tror« som har premiär på SVT den 1 oktober. Men om hon fick välja ett branschyrke att jobba i så skulle det vara som boss över frukostbuffén.

Publicerad 27 september 2020 Kommentera
”Skulle vilja ha makten över frukosten”
Clara Henry. Foto: Morgan Norman

Hur är du som gäst på hotell eller restaurang?
– Jag blir lyrisk om rummet eller frukostbuffén har något utöver det vanliga. Nu senast bodde jag på Calmar Stadshotell och blev jätteglad av att de hade fyra hantlar hängande på väggen. Otippat och roligt!

Vilket hotell- eller restaurangyrke skulle du helst vilja ha?
– Jag skulle vilja ha makten över frukostbuffén. Om jag fick bestämma över en frukostbuffé hade den varit episk.

Vad är det pinsammaste du gjort på hotell eller restaurang?
– När jag var i Örnsköldsvik med Melodifestivalen 2014 spelade vi Monopol en kväll. En kastade spelsedlarna över hela rummet. Jag filmade och lade ut på min Youtubekanal. Sedan fick jag en lång kommentar från tjejen som städat.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här