Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Arbetsmiljöverket vill se id-kort i branschen

Anställda i bland annat hotell- och restaurangbranschen ska bära id-kort och speciella inspektörer ska utbildas för att kontrollera arbetsplatser med utländska arbetstagare. Så vill Arbetsmiljöverket få ordning på arbetsmiljön på företag i den "grå sektorn".

Publicerad 28 mars 2012

De allt öppnare gränserna på arbetsmarknaden har gett ett växande antal oseriösa företag som inte är intresserade av att skapa ett hållbart arbetsliv. Det skriver Arbetsmiljöverket i sin nya rapport om hur verket ska kunna tackla problem som kan uppstå med allt fler utländska företag och arbetstagare på den svenska arbetsmarknaden.
– Arbetsmiljöverkets självklara utgångspunkt är att alla som arbetar i Sverige ska ha rätt till en säker och utvecklande arbetsmiljö. Men de missförhållanden som råder bland en del av företagen hotar inte bara liv och hälsa för de anställda, utan snedvrider konkurrensen och missgynnar de seriösa företagen på arbetsmarknaden, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör vid Arbetsmiljöverket.

I rapporten noteras att allt fler, framför allt utländska arbetstagare, väljer att stå utanför facken. Arbetsmiljöverket ser flera problem med detta. Ett är att det påverkar arbetsmiljöarbetet som bygger på fackligt valda skyddsombud negativt. När det gäller de oorganiserade utländska arbetstagarna, ser verket risker eftersom de inte kan få hjälp av vare sig myndigheter eller facket, skriver Arbetsmiljöverket.

Verket presenterar i rapporten flera förslag som ska kunna ge mer ordning och reda. Bland annat föreslås obligatoriska id-kort i utvalda branscher, däribland hotell- och restaurangbranschen. Målet är att det ska bli lättare att identifiera utländska arbetstagare för att öka säkerheten. Ett annat förslag är att införa särskilda inspektörer som bara ska arbeta med arbetsplatser med utländska arbetstagare.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.