Dåliga anställningsvillkor och en usel arbetsmiljö – det är dags för förändring i restaurangbranschen, skriver företrädare för HRF Stockholm-Gotland.
Att arbeta på restaurang är ingen lätt sak. Sena kvällar och högt tempo håller många på tårna.
Arbetsmiljön är oftast medelmåttig men kan många gånger vara undermålig.
Självklarheter i andra branscher som betalda arbetskläder, skyddsutrustning eller personalmatsal är något som vi restaurangarbetare oftast bara kan drömma om.
Stressen och hetsen som restaurangarbetare tvingas genomgå är inget som bara försvinner när man stämplat ut från sitt arbetspass. Den blir kvar, länge.
Större risk för sjukdom
I en studie från Karolinska Institutet kunde man påvisa att anställda med en atypisk sysselsättning (läs: dålig anställning) löper större risk för att få psykiska såväl som fysiska sjukdomar samt att dö i förtid.
Exempel på atypiska sysselsättningar är arbete på en arbetsplats utan kollektivavtal, deltidsanställningar och tidsbegränsade anställningar.
Något som förekommer i en otroligt stor omfattning i vår bransch.
Det är heller ingen större förvåning att det är just hotell- och restaurangarbetare som är med och toppar listorna över de med högst andel undermåliga sysselsättningar.
En kvot som dessutom ökat sedan 1990-talet.
Våra jobb tar bokstavligt talat livet av oss.
Våra jobb tar bokstavligt talat livet av oss.
Och för vad? Låga löner på otrygga anställningar?
Och inte bara det, när vi väl lämnar våra jobb för att gå i pension får vi sällan göra det särskilt länge eller bekvämt på grund av alla de sjukdomar vår dåliga arbetsmiljö har åsamkat oss.
Att vi ska tvingas genomlida detta är inget annat än en kränkning mot oss. En kränkning som ingen lön kan ersätta.
Hög tid att sätta ner foten
Löneutvecklingen och arbetsmiljöarbetet måste gå hand i hand och det ena får absolut inte ske på bekostnad av det andra. För vad spelar egentligen en hög lön för roll om man inte har en hälsa som tillåter ett drägligt liv?
Det är hög tid för oss att sätta ner foten mot alla de oseriösa arbetsgivare som inte arbetar för att ge sina anställda en god och säker arbetsmiljö.
För att låta sina anställda arbeta under förutsättningar som leder till sjukdomar och en för tidig död är inget annat än oseriöst.
Ida Jansson, avdelningsordförande HRF Stockholm-Gotland
Paul Bodén, vice avdelningsordförande HRF Stockholm-Gotland
Detta är en debattartikel. Det är skribenterna som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.