Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Arbetsförmedlingen: Kärva år väntar oss

Pessimistiska arbetsgivare och en arbetslöshet som är på väg mot nya höjder. Det är ingen rolig bild Arbetsförmedlingen målar upp i sin nya prognos för de kommande åren.

Publicerad 8 december 2011

Redan nästa år börjar arbetslösheten stiga, för att år 2013 ha nått hela 8,5 procent. Det förutspår Arbetsförmedlingen i sin nya prognos. Orsakerna till att konjunkturen sviktar är flera. Euroländernas ekonomiska kris, minskad export och lägre BNP-tillväxt är några.

De senaste åren har den svenska arbetskraften dessutom ökat, bland annat på grund av arbetskraftsinvandring och nya sjukförsäkringsregler. Det är också denna nya arbetskraft som kommer att drabbas mest när jobben försvinner, tror Ams.
– Arbetsförmedlingen måste i ett tidigt skede se vilka som är i störst behov av insatser. Vi måste vara bra på att identifiera behoven och anpassa insatserna därefter, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist.

Nedgången gäller de flesta branscher, även den privata tjänstesektorn som länge vuxit sig stark. Under tredje kvartalet i år sysselsatte tjänstesektorn hela 2,1 miljoner människor, motsvarande 45 procent av sysselsättningen. Intervjuer med tjänstearbetsgivare visar nu att många har fått en mindre optimistisk bild av framtiden. Det gäller även hotell- och restaurangarbetsgivarna, även om de fortfarande är mer positiva än genomsnittet.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här