Nyheter Demonstration

Äntligen första maj

Efter två år av digitala förstamajfiranden går det äntligen att samlas i demonstrationståg igen. Servitrisen Helena Lentz tågar genom Katrineholm för både HRF och LO.

Publicerad 29 april 2022 Kommentera
Äntligen första maj
Klockan 13 på söndag den 1 maj står Helena Lentz redo på torget i Katrineholm. ”Det ska vara musikkår och allt. Det ska bli kul. Jag ser fram emot allt. Glädjen. Talen. Att vi är tillsammans igen. Störst av allt är gemenskapen”, säger hon. Foto: Privat, Istockphoto

Hallå där Helena Lentz, som är servitris på Voyage i Nyköping och ledamot i både HRF Mälardalen och lokala LO.  Hur känns det att gå i ett verkligt förstamajtåg i år?

– Äntligen! Det känns helt underbart. Äntligen får vi ta kliven ihop med andra igen, visa att vi bryr oss och står upp för vår sak. Och att vi inte bara är ett enskilt förbund. Här är Metall, Seko, Kommunal, HRF.

Du ska gå för både HRF och LO i Katrineholm, hur då?

– Jag är ensam HRF:are på plats och ska gå med Kommunal och IF Metall. Jag kommer bära ett plakat för LO, men jag representerar båda. Med en röd LO-väst och en egen svart jacka som ska symbolisera HRF. Vi i distriktsstyrelsen måste åka ända till Västerås om vi vill låna HRF-jackor. Det skulle vara bra om vi hade något eget. HRF skulle till exempel kunna skicka en liten pappersvimpel till alla förtroendevalda som man kan ta med på förstamajtåget.

Hur har det varit att inte kunna demonstrera de senaste åren?

– Det har känts tomt. Förra året satt jag vid en sjö och lyssnade på HRF:s förstamajfirande via en länk. Men man får inte samma känsla på Teams, det är roligare att träffas. Det jag har saknat mest är att kunna visa min solidaritet och medmänsklighet. Och vi-känslan. Den fattades när man satt ensam och inte fick gå och prata tillsammans med sina vänner.

HRF på första maj

  • Malin Ackholt, förbundsordförande Hotell- och restaurangfacket, ska tala i Sigtuna.
  • Therese Guovelin, förste vice ordförande LO (och före detta ordförande för HRF) talar i Karlstad kl 16.
  • HRF sänder live från LO:s ordförande Susanna Gideonssons förstamaj-tal i Göteborg kl 17.

Vad kommer du ropa högst i årets demonstrationståg?

– Att vi ska stötta varandra och ha fred i Sverige. Alla dessa bilbränder är för mig en varningssignal om att det finns en oro i Sverige. Vi bör tänka på att vi alla är människor och att alla ska vara välkomna i Sverige.

Vad betyder första maj för dig?

– Jag har gått i majtåg alla år som jag har kunnat. Första gången var jag fem år och satt i barnvagn. Jag gick med min storasyster och min pappa. Han var metallare och jobbade i stålbruket i Boxholm. Då förstod jag ju inte vad första maj innebär. Men tyckte ”Wow, vad mycket människor”. Det var de här stora tågen på nästan 70 personer och musikkår. Det var en hel del fackliga funderingar i familjen. Men det var först på senare tid, efter pappas död, som jag fick reda på att han varit ledamot på IF Metalls avdelning. Och nu är jag ledamot i HRF:s. Det är lite roligt att jag följt i hans fotspår utan att veta om det.

– Mina två grabbar gick med första gången 2008, då var de små. Så jag förde faktiskt vidare det till dem också. De har förstått vad facket är och går att diskutera med. Nu är de tonåringar och vill spela tv-spel. Men nästa år ska jag ta med dem igen.