Barnomsorgens öppettider räcker inte till. Mammor med arbetaryrken har svårast att kombinera familjeliv och jobb. Dessutom har pandemin ökat klasskillnaderna ytterligare. Det visar LO:s senaste jämställdhetsrapport.
Medan kontorspappan kan jobba hemifrån när barnet ska ha utvecklingssamtal i skolan, måste kanske servitrismamman ta ut semester eller föräldraledigt.
Därtill upplever drygt fyra av tio arbetare att barnomsorgens öppettider inte räcker till, enligt LO:s senaste jämställdhetsrapport.
– Rapporten visar svart på vitt hur ojämlik familjepolitiken är. Den gör ingen glad. Det är de som får samhället att fungera – undersköterskorna, barnskötarna, de restauranganställda, de som jobbar i posten, i butiken – som har minst möjlighet att ta del av välfärden. Och det känns oerhört orättvist, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson under presentationen av rapporten.
Framför allt är det arbetstider och scheman som försvårar arbetarnas situation, säger Joa Bergold som skrivit rapporten.
Anställda i arbetaryrken upplever i högre grad än tjänstemän att arbetsgivaren inte är lyhörd för föräldrars behov. Detta trots att föräldrar har rätt att anpassa arbetsdagarna för att kunna ta hand om sina barn.
– Men det gäller bara heltidsanställda. De som jobbar under 75 procent har inte möjlighet att ta del av det, säger Joa Bergold.
Det gör situationen svårast för mammor i arbetaryrken, eftersom de i lägre grad än andra grupper har ett fast heltidsjobb på vardagar.
Sex av tio arbetarkvinnor jobbar inte dagtid på vardagar. Kommunerna ska erbjuda barnomsorg. Men på kvällstid, tidiga morgnar och helger behöver kommunerna bara sträva efter att erbjuda barnomsorg i den mån det finns behov av det.
Så vill LO göra
- Heltid som norm – för att alla ska ha samma villkor.
- Barnomsorg ska finnas när och där vi behöver den.
- Reformerad föräldraförsäkring, med bland annat individuella dagar och dagar som låses till kommande år.
– Kommunen kan ställa krav på att föräldrarna först ska försöka lösa barnpassningen själv. Dessutom måste föräldrar ha lång framförhållning, vilket är svårt när man har oregelbundna arbetstider eller får förändringar i schemat, säger Joa Bergold.
I rapporten framgår att tjänstemännen tycker att det har blivit enklare att lösa livspusslet efter pandemin, i och med flexibiliteten med hemarbete. Arbetare tycker däremot att det är lika svårt, eller ännu svårare nu.
– Vi ser tydligt att det sker en splittring i arbetsmarknaden. Vi måste förstå vems problem vi har kvar att lösa. Hur gör vi det och bidrar samtidigt till jämställdhet? Min önskan är att familjepolitiken blir en het fråga igen, säger Joa Bergold.