Nyheter arbetsolycka

Anställd fick amputera finger – bowlinghall får böta 200000

En anställd på en bowlinghall i Stockholm tvingades amputera ett finger efter en olycka med en kägelmaskin. Nu får arbetsgivaren betala 200 000 kronor i företagsbot.

Publicerad 7 december 2023
Anställd fick amputera finger – bowlinghall får böta 200000
Kägelmaskinen gick i gång medan den anställda försökte åtgärda ett problem. Resultatet blev stora skador på höger hand. Foto: Arbetsmiljöverket, Istockphoto

Olyckan inträffade julen 2022. En kvinnlig anställd skulle laga ett fel med fastkilade käglor på en av bowlingbanorna, något hon enligt utredningen hade gjort många gånger tidigare. Av någon anledning var maskinen inte avstängd, och medan den anställda hade handen i maskinen rullade den i gång.

Resultatet blev stora skador på flera fingrar på höger hand. Bland annat tvingades läkarna amputera en del av ringfingret. Kvinnan var sjukskriven i fyra månader efter olyckan.

Kort därefter inspekterade Arbetsmiljöverket bowlinghallen. Man konstaterade då att det på flera ställen saknades skyddsgrindar och elförreglingar, vilket gjorde det möjligt att komma åt kägelmaskinerna medan de fortfarande var i gång.

Arbetsmiljöverkets inspektörer beslutade därför att sätta ett omedelbart förbud på att använda maskinerna.

Efter att problemen åtgärdats togs förbudet bort och Arbetsmiljöverket avslutade ärendet. I stället drevs det vidare av arbetsmiljöåklagare. Nyligen kom strafföreläggandet: bowlinghallen ska betala en företagsbot på 200 000 kronor till staten.

”Om ansvarig personal hade gjort en tillräcklig riskbedömning med efterföljande analys och vidtagit riskreducerande åtgärder i form av att tillse att maskinens skydd mot rörliga delar fungerade och var i bruk, samt givit instruktion till arbetstagare att stanna maskinen vid åtgärd, hade olyckan med hög grad av sannolikhet inte inträffat” skriver åklagaren.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här