Olika former av psykisk ohälsa är i dag den vanligaste anledningen till sjukskrivning. En ny rapport från Afa Försäkring visar att kvinnor drabbas mest, och att de långa sjukskrivningarna ökar.
Sedan 2009 har antalet sjukskrivna med psykiska diagnoser ökat. Afa har kartlagt personer som varit långvarigt sjukskrivna, det vill säga mer än tre månader, och som fått ersättning från Försäkringskassan under 2010 och 2011.
I de flesta undersökta yrkesgrupper löper kvinnor högre risk att drabbas än män. Av kvinnorna var 30 procent långvarigt sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa, motsvarande siffra för män var 19 procent.
Den vanligaste typen av diagnos är ”förstämningssyndrom” där depression ingår. För kvinnorna är stressrelaterade sjukdomar näst vanligast, medan män oftare diagnostiseras med ångesttillstånd.
Kvinnor i ”övrigt industriellt arbete” löper löper allra störst risk att drabbas av långvarig sjukfrånvaro på grund av en psykisk diagnos. Här beräknas 16 sjukskrivna per 1 000 anställda. Yrken inom vård, omsorg och utbildning är också extra utsatta.
Av hotell- och restaurangbranschens yrken är städare de som mår sämst. De ingår, tillsammans med städare från övriga arbetsmarknaden, i gruppen ”städare och fönsterputsare” där ungefär 8 av 1000 anställda långtidssjukskrivs.
För ”hotell-, restaurang och storhushållsanställda” är motsvarande siffra enbart 3 på 1 000.
– Det beror på att många sysselsatta inom hotell- och restaurang är i åldrarna 16 – 25 år och 26 – 35 år, åldersgrupper som har en låg andel långtidssjukskrivna, säger Anna Weigelt, analytiker på Afa Försäkring.
År 2010 och 2011 var muskelsjukdomar den vanligaste anledningen till långa sjukskrivningar, därefter psykiska sjukdomar. De senaste åren har dock den psykiska ohälsan ökat, och siffror från Försäkringskassan visar att det nu är den vanligaste orsaken till långvarig sjukfrånvaro.
Städa i Dalarna, köksjobb i Värmland
Afa har också tittat på hur sjukskrivningarna varierar över landet.
Den som jobbar i Stockholm och Gotland har lägst risk att få en lång sjukfrånvaro med psykisk diagnos. Högst risk finns i Västra Götaland och Blekinge.
Så här är risken i branschyrken, i form av antal fall per 1 000 sysselsatta:
• Lägst risk: Städare i Dalarna: 1,9
Hotell-, restaurang och storköksarbete i Östergötland och Värmland: 1,7
• Högst risk: Städare i Kronoberg: 9,8
Hotell-, restaurang och storköksarbete i Norrbotten: 5,5
Källa: Afa, ”Psykisk ohälsa”, 2013.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.