Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Enformigt arbete skadar kvinnor

Fler kvinnor än män får belastningsskador av sitt arbete. Den viktigaste orsaken är att kvinnor och män får olika arbetsuppgifter, trots att de har samma yrke. Det visar en ny rapport som Arbetsmiljöverket har beställt.

Publicerad 25 oktober 2013

– Det är alltså hur arbetet är organiserat som leder till ojämställd hälsa. Det finns inget starkt stöd för att biologiska skillnader mellan könen kan förklara att kvinnor drabbas mer av belastningsskador, säger Svend Erik Mathiassen, professor vid Högskolan i Gävle där rapporten har tagits fram.

Undersökningen, som är en genomgång av befintlig forskning, visar att kvinnors arbetsuppgifter generellt är mer enformiga och bygger mer på arbete med händerna. Det gäller även på arbetsplatser där män och kvinnor officiellt har samma yrke.

Ett annat problem för kvinnor är att utrustningen ofta är anpassad efter mäns fysik. Det ger kvinnor obekväma arbetsställningar, som i sin tur kan vara skadliga för hälsan.
– För att komma tillrätta med ojämställdheten i arbetshälsa, måste arbetsgivarna se till så att kvinnor och män får samma sorters arbetsuppgifter och att arbetsstationer och verktyg är anpassade för både kvinnor och män, säger Svend Erik Mathiassen.

Rapporten är en del i Arbetsmiljöverkets satsning på kvinnors arbetsmiljö.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här