Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Alla Samhallsanställda får samma avtal

Den 1 januari 2006 får alla LO-anställda inom Samhall ett nytt gemensamt kollektivavtal. Det blir samma regler för lönesättning och andra villkor, oavsett om man har ett industrijobb, städar eller arbetar i kök.

Publicerad 18 november 2005

Tidigare har varje bransch haft sitt eget Samhallavtal, med olika system för lönesättning. Men nu ska alla bedömas efter samma kriterier.

Det nya avtalet har fyra lönegrupper. Den första gruppen är de som precis har börjat arbeta på Samhall. Där ska lönen ligga på 15 750 kronor.

– Just att vi har kommit upp i nivå med Metallarna är bra. Att vi får en dräglig ingångslön, säger Jan-Tilly Jönsson, HRF:s facklige förtroendeman på Samhall.
När den anställde har arbetat ett tag och klarar flera olika arbeten så flyttas han eller hon upp till grupp två. Den som skaffat sig mer kompetens, och kanske arbetsleder andra, hamnar i grupp tre, och så vidare.

– Ingen ska tappa några pengar på det här, säger Dan Fransson, som förhandlat för Hotell- och restaurangfacket.

12 december ska HRF:s förbundsstyrelse godkänna avtalet. Sedan ska Samhalls runt 20 000 anställda fasas in i de nya lönegrupperna. Av dessa är mer än 2000 medlemmar i HRF. Dan Fransson och de andra centrala förhandlarna ska resa runt och följa förhandlingarna.

Läs mer:
Jan-Tilly finns till för Samhalls anställda. Läs mer här >>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här