Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

A-kassorna får inte använda inkassoföretag

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen har beslutat att a-kassorna inte får ta hjälp av inkassoföretag för att driva in obetalda medlemsavgifter. Nu återstår frågan om hur kassan ska lösa denna uppgift.

Publicerad 12 december 2007

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, har bestämmt att a-kassorna inte får låta inkassobolag hjälpa dem med att driva in obetalda medlemsavgifter. Detta ska kassorna i stället göra själva. Eftersom pengarna måste betalas in till staten, måste kassorna nu med sent varsel på olika sätt försöka få in de obetalda avgifterna.

När a-kasseavgifterna höjdes i början av året slutade många medlemmar att betala avgiften.
– De vill att vi ska bedriva inkassoverksamhet själva. Vi får inte lämna ut hanteringen av att driva in återkrav och avgifter till inkassoföretag, säger Anna-Lena Lundh, kassaföreståndare för Hotell- och restauranganställdas a-kassa.

I dagsläget har HRF:s a-kassa en skuld till staten på 6 miljoner. Pengarna består av medlemmars uteblivna betalningar av den förhöjda avgiften. Sedan regeringen höjde a-kasseavgifterna har 400 000 personer lämnat a-kassorna.

Anna-Lena Lundh är kritisk till att IAF så sent kommer med detta påbud:

– Den sista november 2007 sa de att vi inte får använda inkassoföretag. Kassans huvuduppgift är att betala ersättning till arbetslösa, inte att driva in statliga fodringar. Om vi följer deras beslut innebär det att en stor del av vår verksamhet inte går till att främja våra medlemmar.

Skulden till staten ska kassan börja betala av i januari 2008.
I dag har kassan 400 ärenden som ligger hos inkassoföretag.
Nu återstår frågan om hur kassorna ska göra för att få in pengarna.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter KOMpetens

Arbetslösa kan få studera med ersättning

Arbetsförmedlingen ska kunna anvisa arbetslösa att söka till studier. Det har regeringen beslutat.

Publicerad 28 september 2020 Kommentera
Arbetslösa kan få studera med ersättning
Utbildning kommer att vara nyckeln när Sverige startar om efter coronapandemin. Det menar regeringen, som nu satsar på att få fler till skolbänken. Foto: Colourbox

Den som saknar gymnasieexamen har betydligt svårare att få jobb än den som har gymnasieutbildning. När arbetslösheten nu stiger vill därför regeringen satsa på att fler kompletterar sina studier.

– Det behövs mer arbetsmarknad i utbildningspolitiken och mer utbildning i arbetsmarknadspolitiken, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark vid en pressträff på måndagen.

Regeringen har beslutat att den som behöver gymnasiekompetens för att öka chansen till jobb ska kunna studera med aktivitetsersättning. Förutsättningen är att arbetsförmedlingen gör en individuell prövning som fastställer behovet.

Dessutom ska fler arbetssökande inom jobb- och utvecklingsgarantin få möjlighet att plugga på yrkeshögskola eller folkhögskola med bibehållen ersättning.

Hej Gäst CLARA HENRY

”Skulle vilja ha makten över frukosten”

Clara Henry är programledare, bloggare och aktuell med tv-serien »Du Clarar mer än du tror« som har premiär på SVT den 1 oktober. Men om hon fick välja ett branschyrke att jobba i så skulle det vara som boss över frukostbuffén.

Publicerad 27 september 2020 Kommentera
”Skulle vilja ha makten över frukosten”
Clara Henry. Foto: Morgan Norman

Hur är du som gäst på hotell eller restaurang?
– Jag blir lyrisk om rummet eller frukostbuffén har något utöver det vanliga. Nu senast bodde jag på Calmar Stadshotell och blev jätteglad av att de hade fyra hantlar hängande på väggen. Otippat och roligt!

Vilket hotell- eller restaurangyrke skulle du helst vilja ha?
– Jag skulle vilja ha makten över frukostbuffén. Om jag fick bestämma över en frukostbuffé hade den varit episk.

Vad är det pinsammaste du gjort på hotell eller restaurang?
– När jag var i Örnsköldsvik med Melodifestivalen 2014 spelade vi Monopol en kväll. En kastade spelsedlarna över hela rummet. Jag filmade och lade ut på min Youtubekanal. Sedan fick jag en lång kommentar från tjejen som städat.

Nyheter MEDLEMSMÖTE

HRF möter medlemmar på Scandic

Scandic är en stor arbetsgivare med många HRF-medlemmar. Den här veckan är de i fokus för ordförande Malin Ackholt.

Publicerad 24 september 2020 2 kommentarer
HRF möter medlemmar på Scandic
HRF:s ordförande Malin Ackholt möter medlemmar på Scandic digitalt. Foto: Peter Jönsson

Under veckan arrangerar Hotell- och restaurangfacket flera digitala möten för medlemmar på hotellkedjan Scandic. Tanken är att medlemmarna ska få diskutera bland annat framtiden för branschen och den kommande avtalsrörelsen med förbundets ordförande.

– Vi måste hitta sätt att ha samtal och diskussioner med medlemmar trots att det pågår en pandemi. Det kommer inte att ersätta möten IRL. Det här är ett komplement, som säkert kommer att fortleva även efter corona, säger Malin Ackholt.

Intresset för de digitala medlemsmötena har varit stort. Hittills har mer än 70 medlemmar deltagit.

– Många upplever det intressant att höra hur kollegor på andra arbetsplatser har det. Sedan kan det komma upp en del individärenden som vi inte kan lösa där, men där vi kan lotsa vidare, säger Malin Ackholt.

Nu tittar HRF på möjligheterna att hålla liknande möten på andra arbetsplatser.

– Sedan har vi fått önskemål om att köra på engelska på Scandic, så det förbereder vi för, säger Malin Ackholt.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här