Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Företag som inte får sänkta avgifter hotar med uppsägningar

I veckan sade EU-kommissionen ja till sänkta arbetsgivaravgifter i vissa branscher. Men bara för företag med under 250 anställda. Det får stora restaurangföretag att hota med uppsägningar.

Publicerad 14 december 2007

EU har nu gett klartecken för sänkta arbetsgivaravgifter för vissa företag, däribland restauranger, kaféer och gatukök. Däremot kräver kommissionen att sänkningen bara ska gälla för företag med under 250 anställda.
Detta får flera stora restaurangföretag att se rött. I en debattartikel i Dagens Industri i veckan skrev elva företrädare för stora företag och organisationer i branschen att de överväger att säga upp personal om förslaget blir verklighet.

Maria Tornberg Sjögren, chef för restaurangverksamheten inom Sabis, är en av dem bakom debattartikeln. Hon vill dock inte spekulera i vad förslaget skulle kunna få för konsekvenser.
– Vi har svårt att i dagsläget kommentera det då vi inte exakt vet vad det innebär eller hur det slutligen kommer att se ut. Men skulle däremot förslaget gå igenom i dess nuvarande form så kommer det kraftigt att snedvrida konkurrensen i vår bransch.

Nytt är också att hotell inte kommer att få ta del av sänkningarna. Regeringen vill i stället försöka sänka momsen för hotellföretag från dagens 12 procent till 6 procent. Bemanningsföretag i restaurangbranschen innefattas inte heller av förslaget.

Sänkningarna kommer förmodligen att genomföras senare under våren.

Dessa företag kan få sänkta arbetsgivaravgifter:
Cykel- och motorverkstäder, restauranger, kaféer, gatukök, cateringföretag, taxi, frisörer, skomakare, hunddagis och tvätterier.

Läs mer om förslaget:
Inga sänkta arbetsgivaravgifter till nyår. Läs här>>
Bemanningsföretagen: Regeringens förslag är orättvist. Läs här>>
Lägre arbetsgivaravgift skulle få krögare att anställa fler. Läs här>>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här