Nyheter cyberattack

A-kassor stängs på grund av attack

Samtliga Sveriges a-kassors system är nedstängda efter ”en säkerhetsrelaterad incident”. Enligt uppgift rör det sig om angrepp mot en specifik a-kassa som påverkar samtliga.

Publicerad 2 december 2022 Kommentera
A-kassor stängs på grund av attack
Under fredagen stängdes alla a-kassesystem efter en cyberattack. Foto: Istockphoto

Redan under torsdagen kom uppgifter om en cyberattack mot en a-kassa. På fredagen meddelade Sveriges a-kassor att de stänger ner samtliga kassors system i ”förebyggande syfte”.
– Jag kan inte definiera det mer än så, att det rör sig om en säkerhetsrelaterad incident och att vi stänger ned av försiktighetsskäl, säger Tomas Eriksson, kanslichef på Sveriges a-kassor.

Det låter som en attack utifrån?
– Det är din tolkning. Det är inget jag kan kommentera.

Under hösten har alla Sveriges a-kassor gått över till ett nytt ärendehanteringssystem. De sista kassorna bytte till det nya systemet så sent som i måndags.
– Vi har haft en övergång under hela hösten. Nu har vi en analys kring det här. Jag har tyvärr ingen prognos för när det kan vara över, säger Tomas Eriksson.

Karin Pettersson är föreståndare på Hotell- och restauranganställdas a-kassa, HRAK. I dagsläget ser hon ingen risk för att medlemmar inte får ut sina pengar.
– Såvitt vi är informerade är HRAK inte drabbad av attacken. Våra system ligger nere som en ren säkerhetsåtgärd. Vi kommer att informera löpande på vår hemsida vad som gäller.