Nyheter CYBERATTACK

Försenad a-kassa efter attack

Förra veckan stängdes alla Sveriges a-kassors system efter ett cyberangrepp på en av a-kassorna. Nu startas systemen igen, men det blir ingen utbetalning på torsdag.

Publicerad 5 december 2022
Försenad a-kassa efter attack
Det blir inga utbetalningar på torsdag. Efter förra veckans cyberattack kommer utbetalningarna från a-kassan att försenas med minst en dag. Foto: Istockphoto

Hotell- och restauranganställdas a-kassa, HRAK, drabbades inte av attacken. Men eftersom alla Sveriges a-kassors system har kopplingar till varandra stängdes även deras system ner i samband med cyberattacken.
– Nu håller vi på att starta upp systemen, men eftersom det är stora och komplexa system dröjer det innan allt är i gång, säger Karin Pettersson, föreståndare för HRAK.

Det kommer därför inte att bli någon utbetalning av veckoersättningen nu på torsdag.
– Vår förhoppning är att det blir på fredag, men vi kan inte säga helt säkert innan systemen är uppe igen. Blir det ytterligare förseningar handlar det om enstaka dagar.

HRAK har inte drabbats av någon informationsförlust, säger Karin Pettersson.
– Ingen medlem behöver vara orolig för att personuppgifter har spridits.

Varför utsattes en a-kassa för den här typen av attack?
– Det är driftleverantören som står för våra it-system som drabbats. De har 600 kunder så det är inte någonting som riktats just mot a-kassor. Sedan i februari har den här typen av cyberattacker ökat och just nu är det en kulmen, säger Karin Pettersson.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här