Nyheter organisationsgrad

Få medlemmar på norska krogar och hotell

Endast var femte är med i facket på Norges krogar och hotell. Och de som går med vill hålla det hemligt, visar intervjuer som norska fackförbundstidningen Styrke gjort.

Publicerad 6 oktober 2025
Få medlemmar på norska krogar och hotell
I den norska hotell- och restaurangbranschen är fyra av fem anställda inte medlemmar i facket. Foto: Istockphoto

I Norge är var femte hotell- och restauranganställd medlem i facket. Det gör branschen till den sämst organiserade på norsk arbetsmarknad.

En av anledningarna till den låga organiseringen anses vara de dåliga villkoren för anställda.

– Det är låga löner och stor press att vara flexibel. Det är en utmaning att anställda inte känner att de får vad de är värda. Det gör det också svårt att organisera en fackförening, säger Børge Ånesen på Fellesforbundet till den fackliga tidskriften Styrke.

”Behöver skapa stolthet”

Børge Ånesen upplever en stor personalomsättning och att många unga inte ser en framtid inom hotell- och restaurang. Han menar att branschen behöver ett uppsving, och att det måste vara möjligt att jobba där även som äldre.

– Vi behöver skapa stolthet över yrket. Kanske skulle vi kunna införa ett krav på yrkescertifikat eller något, föreslår Ånesen.

Var fjärde är med i Sverige

  • I den svenska hotell- och restaurangbranschen är 26 procent av arbetarna med i facket.
  • Under de senaste 20 åren har organisationsgraden i den svenska branschen halverats. 2006 var 52 procent av svenska hotell- och restaurangarbetare med i facket.

Källa: Den svenska modellen 2025, Anders Kjellberg (Arena Idé)

Men det finns även andra anledningar till den låga andelen fackligt anslutna i Norge.
Det menar i alla fall restaurangchefen Aday Rodriques Arias:

– Vissa tror nog att de inte behöver en fackförening, men jag tror att många är rädda för att organisera sig och fruktar konsekvenserna, säger han till tidskriften Styrke.

Själv är han medlem i ett förbund för arbetsledare, och menar att fler av branschens chefer skulle må bra av att vara med i facket.

Skärmbild från Magasinet Styrke, på foto syns Aday Rodriques Arias
Restaurangchef Aday Rodriques Arias berättar i tidskriften Styrke om att det finns en rädsla för att vara öppen med sitt fackmedlemskap. Skärmbild: Magasinet Styrke

Vill hålla medlemskap hemligt

Fackförbundet Styrke, där Aday Rodriques Arias är medlem, bekräftar att många mellanchefer drar sig för att vara med i facket. Och om de går med vill de hålla det hemligt.

– Vi vet att många är rädda för att deras arbetsgivare ska få reda på det, och vi anser att det är värre för chefer att organisera sig, säger förbundets rådgivare Odd Rune Simonsen till den egna tidningen.

Den norska besöksnäringens arbetsgivare har en annan bild av läget.

– Vårt intryck är inte att det finns en rädsla för att organisera sig, men om någon tycker att det är svårt är detta helt oacceptabelt, kommenterar Magne Kristensen som är politisk chef på arbetsgivarorganisationen NHO Reiseliv och fortsätter:

– Rätten att organisera sig är central för norskt arbetskraft och är också något som arbetsgivare är bekymrade över.

Kampanj ska locka äldre

Kristensen menar att många börjar jobba deltid inom hotell och restaurang medan de studerar, något som kan förklara den lägre organisationsgraden.

– Vi har ett mål att behålla anställda så länge som möjligt, och i höst startar vi en kampanj där målet är att behålla och rekrytera mogna medarbetare inom turistnäringen, säger han till tidskriften Styrke och fortsätter:

– Det råder brist på arbetskraft, och för att rekrytera och behålla medarbetare måste arbetsplatsen vara attraktiv. Om någon behandlar anställda illa förlorar de i konkurrensen om personalen.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här