Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

5 av 6 som sagt upp sig fick inte a-kassa

796 hotell- och restauranganställda sa upp sig själva och sökte ersättning från a-kassan under 2002. Men bara var sjätte a-kassemedlem fick ersättning ? de andra, 658 stycken, blev avstängda under en tid.

Publicerad 28 januari 2003

? De flesta som har fått ersättning har väl styrkta hälsoskäl, säger Ewa Larsson, handläggare på a-kassan.
? Det är ofta astma eller problem med ryggen. Problemen är väl dokumenterade lång tid tillbaka, de har varit sjukskrivna ofta, kanske gått på rehabilitering.

Men många anställda slutar jobbet för att lönen är för låg, för att jobbet inte är på heltid eller för att de vill börja studera. Det räknas inte som godtagbara skäl. A-kassemedlemmarna blir därför avstängda från sin ersättning, som längst under 45 ersättningsdagar. Avstängningen räknas från den dag då anställningen upphörde. För många kommer det som en överraskning och leder till stora problem ekonomiskt.
? Hör efter med a-kassan eller med facket innan du säger upp dig, säger Ewa Larsson.

Detta kan vara godtagbara skäl
? Om en läkare har styrkt att du inte kan jobba på grund av hälsoskäl.
? Om din sambo eller make/maka har fått fast anställning eller påbörjat en utbildning som är längre än ett år, på en ny ort. Och den nya hemorten ligger så långt bort att det inte går att pendla varje dag.
? Av psykiska skäl ? om chefen exempelvis mobbat eller trakasserat dig sexuellt. Men innan den anställde kan säga upp sig måste skyddsombudet, företagshälsovården eller någon från facket ha dokumenterat problemet och skrivit ett intyg om att du har giltiga skäl att säga upp sig.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här