Nyheter utbildning

Yrkesutbildning får egen vecka

Vecka 42 ska bli yrkesutbildningarnas egen vecka i Sverige, med start i år. Från i dag ska fördelarna med en yrkesutbildning synas i kampanjer, sociala medier och regionala initiativ.

Publicerad 18 oktober 2021
Yrkesutbildning får egen vecka
Yrkesutbildningsveckan ska öka intresset för praktiska utbildningar. Foto: Colourbox

Det är World skills Sverige, som finansieras av LO, Svenskt Näringsliv och staten, som ligger bakom veckan.

– Det har sedan några år funnits en europeisk yrkesutbildningsvecka, men det har varierat när den har infallit. Då tänkte vi att det vore en bra idé med en svensk variant, fixerad till samma vecka varje år, säger Pontus Slättman, vd på World skills Sverige.

Antalet som söker till yrkesutbildningar sjunker. En orsak till den dalande populariteten är synen på yrkena.

Pontus Slättman, World skills Sverige

– Vi har en statusproblematik. Tyvärr kan det vara föräldrar som påverkar i fel riktning. Det är få som vet vad de vill bli när de är 15-16 år. Samtidigt finns det siffror som visar att 40 procent av dem som gått en högskoleförberedande gymnasieutbildning inte har pluggat vidare fyra år efter studenten. De skulle kunna gå en yrkesutbildning i stället.

Yrkesutbildningsveckan, som inleds i dag, kommer i stora delar att vara digital i år. Men det finns också fysiska aktiviteter. Och Årets yrkeslärare ska utses.

– Vår roll är att inspirera, engagera och motivera fler att hitta på saker. Jag vet att det kommer att hållas en del öppna hus och tävlingar. Det ska bli spännande att se vad som händer, säger Pontus Slättman.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här