Nyheter lärarstjärna

Hon blev Årets yrkeslärare

– Jag är jättechockad! Det säger Katarina Brinte som i förra veckan utnämndes till Årets yrkeslärare av World Skills Sverige.

Publicerad 26 oktober 2021
Hon blev Årets yrkeslärare
Katarina Brinte, lärare på Hotell och turism på Malmö Fria Läroverk, har utsetts till Årets yrkeslärare av World Skills Sverige. Foto: Nils Byrfors

Hon har mer än 20 års erfarenhet från hotellbranschen. Men sedan tio år undervisar Katarina Brinte blivande kollegor på Hotell och turism på Malmö Fria Läroverk.

– Det är jätteroligt. Jag har många kontakter i branschen och det är klart att det är bra för mina elever.

Vad hoppas du ge eleverna?
– Jag vill rusta dem för det som komma skall. Jag tjatar hela tiden om att man måste vara i tid, förbereda sig och träna. Man gör inte saker halvdant. Men jag pratar också om baksidorna, så de vet vad de har att vänta till exempel på en mässa med mycket alkohol.

Saknar du branschen?
– Jag saknar gästkontakterna jättemycket. Det är världens bästa yrke. Men samtidigt får jag lära ut det bästa jag vet. Det är ju det som är så roligt med lärarjobbet, att jag får dela med mig av mina erfarenheter och att eleverna förstår att de ska omvandla kunskaperna de får i skolan till arbetslivet.

Hur kommer det sig att just du vann?
– Det undrar jag med. Det är helt otroligt. Jag trodde att jag var på väg till en vanlig arbetsplatsträff, så fick jag det här priset. Det tog ett dygn för mig att landa. Men jag tror att World Skills fick upp ögonen för mig och min kollega Annika när vi nominerades till UHR:s pris, också för yrkeslärare.

Har du firat?
– Ja, visst. Det blev champagne och räkor i helgen. Min man var också glad och överraskad.

Så lyder motiveringen från World Skills

”Genom en inspirerande pedagogik och en förmåga att göra varje utbildningstillfälle roligare, är Katarina mycket framgångsrik med att motivera eleverna och utbilda dem till fullfjädrade servicemedarbetare. Hennes skicklighet, uthållighet och brinnande engagemang har resulterat i en förhöjd utbildningskvalitet som idag efterliknar arbetslivet väl. Katarina är en mycket lojal och uppskattad yrkeslärare, medarbetare och kollega, med goda branschkontakter och ett starkt driv för ett nära samarbete över gränserna, vilket gör henne väl värd priset för Årets Yrkeslärare 2021.”