Nyheter avtal 2025

Visita vill ha ny anställningsform

Snart drar förhandlingarna i gång mellan HRF och Visita. På arbetsgivarnas önskelista står bland annat frysta ingångslöner, mer lön till de som jobbat och utvecklats i branschen samt en ny anställningsform.

Publicerad 13 februari 2025
Visita vill ha ny anställningsform
Snart drar förhandlingarna i gång. Här kommenterar Visitas förhandlingschef Torbjörn Granevärn organisationens krav. Foto: Istockphoto, Visita

En ny anställningsform för studerande som vill jobba extra. Det föreslår arbetsgivarorganisationen Visita i sina avtalskrav.

– Det finns ett stort intresse bland personer som har sin huvudsakliga sysselsättning i studier att jobba i vår bransch. Samtidigt har många verksamheter varierande beläggning där man har stort behov av många individer under en begränsad tid. Den här anställningsformen tror vi skulle möta behovet i branschen, säger Torbjörn Granevärn, förhandlingschef på Visita.

Ny anställningsform ska ge mer flexibilitet

Några av Visitas krav:

  • Oförändrade ingångslöner
  • Prioritera löneökningar för dem som redan är i och satsar på branschen, bland annat genom mer individuell lönesättning.
  • Snabbspår till högre lönegrupp: för den som har godkänd examen från treårigt gymnasium ska bara krävas ett års yrkeserfarenhet för att få minimilön för sex års yrkesvana i lönegruppen kvalificerat yrkesarbete.
  • Ny anställningsform för studerande som jobbar extra.
  • Generösare tolkning av regler för arbetsgivares rätt till kvittning på lön.

Eftersom anställningsformen enstaka dagar bara får användas vid arbetstoppar som inte hade kunnat förutses går den inte att använda i schemaläggningen.

– Det vi pratar om är ett återkommande behov. Vi vill att företag ska kunna planera för det, men ha den flexibilitet som den här anställningsformen åstadkommer. Flexibiliteten är något som även arbetstagarna efterfrågar, eftersom deras studier kräver att de kan styra över när de kan arbeta.

Fyra fokusområden

Visita har fyra fokusområden i sina avtalskrav: lön, anställningsform, arbetstid/schemaläggning och ordning och reda. Det är frågor som även ligger i HRF:s fokusområde. Men HRF och Visita vill ofta dra åt olika håll.   

– Båda parter är väldigt nära och lever med branschen. Jag vet att Hotell- och restaurangfacket, precis som vi, vill den här branschen väl. Ofta har vi lite olika vägar. Men ibland delar vi problembilden, och det är en väldigt bra början, säger Torbjörn Granevärn. 

Vill öppna för kamerabevakning

Ett annat yrkande som Visita har i avtalsförhandlingarna är att parterna tillsätter en arbetsgrupp som tar fram former för samarbete, arbetssätt och verktyg kring bland annat kamerabevakning.

– Det har sin grund i att vi har en ökad kriminalitet, där hantering, nyttjande och försäljning av otillåtna preparat ökar. Detta är inte ett branschproblem, det är ett samhällsproblem. Men det är viktigt för oss att vi gör det vi kan. Vi ser att kamerabevakning och drogtester kan vara verktyg som vi gemensamt kan titta på. Det är vårt ansvar tillsammans med våra motparter att göra branschen trygg, säger Torbjörn Granevärn.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här