Nyheter kockbrist

Skånekrögare och Visita bakom ny kockutbildning

Svårigheten att rekrytera kockar ledde till ett samarbete mellan Malmö stad, Visita och en rad skånska restaurangföretag. Resultatet: en ny kocklärlingsutbildning för vuxna. Johanna Hallén Schub på Visita har arbetat med utbildningen.

Publicerad 30 november 2023 Kommentera
Skånekrögare och Visita bakom ny kockutbildning
Krögare i Skåne, Visita och Malmö stad har samarbetat kring den nya vuxenutbildningen, berättar Johanna Hallén Schub. Foto: Mostphotos, Visita

Den nya kocklärlingsutbildningen i Malmö startar i januari och hålls inom ramen för Komvux. Runt 70 procent av tiden kommer eleverna att praktisera på Visitaanslutna arbetsplatser.

– Vi fick en förfrågan från branschföreträdare i Malmö och Lund som var intresserade av att starta upp en kockutbildning. Anledningen var att man hade svårt att rekrytera kockar, berättar Johanna Hallén Schub på Visita.

Visita har kvalitetssäkrat utbildningen, vad innebär det?
– Det innebär att våra medlemsföretag har haft inflytande över utbildningens olika delar, fyllt den med relevant innehåll. Det finns också en checklista för vilka moment som ska finnas med. Målet är att det ska finnas en likvärdighet, att alla elever ska ha lärt sig samma saker. Det ställer också krav på arbetsplatserna.

Mer om utbildningen

  • Utbildningen sträcker sig över 58 veckor med start i januari 2024.
  • I första omgången kommer det att finnas plats för 18 elever.
  • Över 70 procent av utbildningen kommer att äga rum hos Visitaanslutna företag.

Vilka krav är det?
– De ska vara kollektivavtalsanslutna och ställa upp på den värdegrundspolicy som vi har tagit fram gemensamt med skolan. Så att eleverna får en bra upplevelse ute på sin praktik. Eleverna ska ha minst en handledare som har gått Skolverkets handledarutbildning. Ett krav för att få ta emot en praktikant är också att man har ett behov av att anställa.

Vilka kan söka?
– Alla som har grundläggande kunskaper i svenska. Det är en grundutbildning så det krävs inga förkunskaper. Vi har uppmuntrat de företag som är med i det här projektet att titta i sina verksamheter för att se om de har någon som vill förbättra sina kunskaper.