Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Världsarvspolis grep in mot protest

Utanför två femstjärniga hotell i Siem Reap, Kambodja håller fackligt aktiva regelbundna demonstrationer. Men för några veckor sedan avbröts protesterna, demonstranternas mobiltelefoner beslagtogs och deras bilder raderades.

Publicerad 18 januari 2012

De som skickades att göra detta var den speciella världsarvspolisen från myndigheten APSARA. Polisens officiella uppgift är annars att sköta ordningen runt världsarvet Angkor, ruinstaden som ligger en mil utanför Siem Reap.
Men en av ägarna till lyxhotellen sitter även i APSARA:s ledning, och kopplingen får den internationella fackorganisationen IUL att rasa.
»Det här är ett pinsamt exempel på oetisk turism« skriver IUL:s generalsekreterare Ron Oswald till Kambodjas turistdepartement.

Det hela började i juli 2011, då de hotellanställda på Angkor Village Hotel och Angkor Village Botanical Resort organiserade sig fackligt. Under sommaren blev de anställda uppsagda i omgångar, och totalt förlorade 67 av dem jobbet.
Två olika domstolar har sedan dess ogiltigförklarat uppsägningarna, men arbetsgivarna har vägrat att ta tillbaka personalen. I en oväntad vändning ändrade sig nyligen en domstol utan förklaring och gav arbetsgivaren rätt, vilket har väckt IUL:s misstankar om utbredd korruption.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här