Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Var fjärde får besvär av arbetet

Allt fler får besvär av sitt arbete. Arbetsmiljöverkets nya undersökning visar att var fjärde sysselsatt har haft problem det senaste året. Det är dock bara en liten del som anmäler besvären som arbetsskador.

Publicerad 1 oktober 2014

De senaste åren har de arbetsorsakade besvären minskat i arbetslivet. Men en ny undersökning från Arbetsmiljöverket visar att trenden har vänt. Mellan 2012 och 2014 ökade antalet sysselsatta som fått fysiska eller psykiska besvär på grund av sitt arbete.
  Undersökningen bygger på telefonintervjuer som Statistiska centralbyrån gjort med 16 000 sysselsatta personer i åldern 16-64 år. Av dem berättar nästan var fjärde, 24 procent, att de har fått besvär av jobbet under de senaste tolv månaderna. Störst är ökningen bland kvinnor. År 2012 vittnade 22 procent av kvinnorna om fysiska eller psykiska besvär, i år är siffran 27 procent.
– Att så många som var fjärde får besvär på grund av sitt arbete är anmärkningsvärt i sig, säger Ann Ponton Klevestedt, chef på Arbetsmiljöverkets statistikenhet.  

Den vanligaste enskilda orsaken till besvären är psykiska påfrestningar, så som dåliga relationer till kollegor eller stress. Näst vanligast är påfrestande arbetsställningar, och därefter andra fysiska förhållanden.
– Resultatet ligger i linje med vad vi har sett i flera andra av våra undersökningar, alltså att allt fler mår dåligt av jobbet, i synnerhet av psykosociala orsaker och att kvinnor drabbas allra värst. Det är givetvis mycket oroande, säger Ann Ponton Klevestedt.

Det är inte heller självklart att de arbetsorsakade besvären anmäls som arbetsskador. Bara 13 procent av dem med besvär säger att de rapporterat dessa som arbetsskador. Den vanligaste orsaken till att besvären inte anmälts är att de inte bedömts som tillräckligt allvarliga. Andra förklaringar är okunskap, att det ändå inte lönar sig eller att man inte vill stöta sig med arbetsgivaren.  

 

Fakta: Extra besvärsdrabbade yrken, andra orsaker än arbetsolycka

Kvinnor:
* Lärare, flera sorter
* Transport- och maskinförararbete
* Dataspecialister

Män:
* Lärare
* Svetsare och gasskärare
* Anläggningsarbete

Källa: Arbetsmiljöverket Arbetsorsakade besvär 2014.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här