Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Uppsagd på grund av sin vikt

Ett skånskt McDonalds är anmält till diskrimineringsombudsmannen, DO. En kvinna fick provanställning på restaurangen, men en dryg vecka senare fick hon sparken. Orsak? De tyckte att hon var för kraftig.

Publicerad 4 juni 2002

Efter att ha varit barnledig i ett och ett halvt år fick kvinnan en provanställning på heltid under sex månader. Men anställningspappret skrevs inte under på en gång. Först efter flera dagars heltidsarbete blev hon inkallad till personalchefen för en underskrift. Men på pappret fanns bara en deltidstjänst.
?Vi anser inte att det passar att du jobbar skift eftersom du har barn? var förklaringen hon fick.
Kvinnan hade redan under anställningsintervjun sagt att hon hade flera släktingar som kunde passa barnet. Hon skrev ändå på pappret om deltid, eftersom hon var rädd att inte få något jobb.
Dagen efter blev kvinnan åter inkallad till personalchefen.
?Vi har beslutat att säga upp dig?, var hans besked.
? Han sa att jag var för kraftig för att jobba i kassan. Och eftersom man måste kunna göra alla jobb på McDonalds så fick jag inte vara kvar, berättar kvinnan för Kristianstadsbladet.
Själv anser hon att hon klarar av alla arbetsuppgifter.
Hon uppmanades ändå att skriva under uppsägningen.
Kvinnan hade fått sin inträdesansökan till Hotell- och restaurangfacket, men inte hunnit bli medlem. Hon har därför kontaktat sitt gamla fackförbund, Kommunal, som ska hjälpa henne.

"Det blev lite tätt inpå anställningen"
Provanställning gäller i högst sex månader och kan sägas upp utan att skäl anges efter att tiden har gått.
På den här McDonalds-restaurangen provanställs alla. Om båda parter är nöjda övergår anställningen i en tillsvidareanställning.
? I det här fallet fungerade det inte riktigt som det skulle, säger restaurangens ägare.
Ägaren medger att uppsägningen ägde rum lite tätt inpå anställningen, men hävdar att man från McDonalds sida haft speciella skäl. Hon förnekar bestämt att det inträffade hade något med den anställdas övervikt att göra.
Något annat skäl för uppsägningen vill ägaren inte berätta om. Det är en sak mellan den anställda och företaget, säger hon.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här