Arbetsmiljöverket ska under minst ett års tid inspektera arbetsplatser där unga arbetar. Hotell och restaurang är en av branscherna som kan räkna med besök.
Unga är överrepresenterade i arbetsskadestatistiken. Därför sätter Arbetsmiljöverket ungas arbetsplatser i fokus, åtminstone året ut.
– Vi planerar för en längre tillsyn. Det behöver uppmärksammas. Det är viktigt för unga att de får en säker och trygg start i arbetslivet och det är viktigt att arbetsgivare jobbar förebyggande för att de anställda inte ska komma till skada, säger Lise-Lotte Hamfelt, nationell samordnare på avdelningen för inspektioner på Arbetsmiljöverket.
Särskild vikt kommer att läggas vid att det finns bra rutiner för introduktion på arbetsplatsen. Att unga har en lägre riskmedvetenhet tas med i tillsynen.
– Arbetsgivare har vanligtvis kunskap om vilka risker som finns. Det är extra viktigt att man förmedlar vad och hur man ska göra när det är unga nyanställda.
Risker som är typiska för hotell- och restaurangbranschen är till exempel belastningsergonomi, varuplock, kemikaliehantering och även hot och våld.
– Då ska det bland annat vara tydligt vem man ska kalla på för snabb hjälp och att man känner till eventuella larmsystem, berättar Lise-Lotte Hamfelt.