Musslor är inte bara ett festligt och hållbart val på tallriken – de går att kombinera med både öl, vin och cider. Här är de tre bästa dryckestipsen från Hotellrevyns vinskribent Ulrika Karlsson.
Klimatsmarta, lättlagade och alltid lite festliga. Blåmusslor förtjänar riktigt gott sällskap i glaset. Här är tre tips till de små blötdjuren.
Cidre de Clohars Cidrerie de l’Apothicaire, Frankrike, 10507, 99 kr, 750 ml
Torr cider från Bretagne är en höjdare till musslor, både i glaset och i grytan. Addera fänkål till rätten och kombinationen är en fullträff. Eller chili vars hetta dämpas av restsötman som finns i välgjord äppelcider.
Gotlands Bryggeri Wisby Weisse, Sverige, 1459, 25:90 kr, 500 ml
Veteöl lägger sig som en smekning i munnen, den fruktdrivna stilen rymmer persika och mangojuice med toner av rostat bröd och kryddnejlika. Ett tips är att använda samma öl i glaset som till kokningen av musslorna.
2022 Sander Riesling trocken, Tyskland, 5368, 119 kr, 750 ml
Att välja vitt till musslor är en enkel match, fräschör och tilltagen frukt i vinet räcker långt. Moules marinières, musslor kokta i vitt vin, passar vårt vintips. Druvan riesling möter rätten med toner av limeskal, mineral och livlig syra.