Nyheter AVTAL

Transport tar strid om HRF-avtal

Kan en arbetsgivare välja vilket avtal man vill? Nej, säger både HRF och Transport, sedan Gate Gourmet valt att säga upp alla inom Transports avtalsområde och återanställa de flesta, men med HRF:s avtal.

Publicerad 1 juni 2021

Gate Gourmet sade upp ett 60-tal anställda och erbjöd merparten av dem återanställning, men med det billigare HRF-avtalet. Avtalsshopping, säger Transport som har stämt företaget i Arbetsdomstolen.

– Vi och Transport är överens om att det är vi fackförbund som bestämmer vilket avtal som ska gälla för de anställda. Det avgörs av LO:s organisationsplan, säger Per Persson, HRF:s avtalssekreterare.

Före pandemin tillhörde de anställda som lagar och paketerar flygmaten HRF:s avtal, medan de som körde ut maten till flygplanen gick på Transports avtal.

Per Persson
Per Persson. Foto: Peter Jönsson

I samband med vikande lönsamhet på grund av pandemin ville Gate Gourmet omvandla tjänster till cateringanställda. Det skulle bland annat innebära att chaufförerna skulle sköta enklare uppgifter i köket, som att diska och breda smörgåsar. Därmed skulle Gate Gourmet också kunna tillämpa HRF:s avtal, menade man. Det tyckte inte Transport, som har stämt företaget dels för felaktig uppsägning, dels för avtalsbrott.

– Det vi har gjort tillsammans med Transport är att vi har undertecknat en skrivelse till företaget där vi säger att vi anser att de ska pausa omorganisationen tills vi vet hur det kommer att se ut efter pandemin. Hur de behöver organisera sig när de är i full verksamhet igen är omöjligt att säga nu, säger Per Persson.

Han tycker att det är beklämmande att HRF:s avtal är av ett sådant slag att det blir billigare och mer attraktivt för vissa företag.

– Jag har tagit upp det med Visita. Det är skamligt att våra avtal är så låga att företag tar strid för dem.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här