Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Tivolin tecknar avtal efter tv-program

Efter att ett tv-program granskat tivolin har två av de granskade tivoliföretagen vänt sig till facket och skrivit kollektivavtal. - Programmet gjorde nytta, säger Margit Bik, Hotell- och restaurangfackets ombudsman i Halland.

Publicerad 18 november 2003

Tv-programmet Uppdrag granskning gjorde ett reportage om förhållandena för de anställda på tivolin, och den 21 oktober visades programmet.

Efter det har några av de granskade nöjesfälten tecknat kollektivavtal med HRF. Men för den som vill jobba på ett avtalsanslutet nöjesfält gäller det att ha bra namnminne:
»Axels Nöjesfält Pierre Andreasson« och »Axels Nöjesfält Mikael Andreasson« har numera avtal och försäkring för sina anställda.

Det finns dock ytterligare två »Axels Nöjesfält«. De har tillnamnen Leif Andreasson respektive Tony Andreasson och saknar än så länge kollektivavtal.
– Medlemmarna kan ringa till oss så kontrollerar vi om det finns avtal, säger Margit Bik.

Bengts nöjesfält, som också beskrevs i tv-programmet om utnyttjade tivoliarbetare, har däremot inte skrivit kollektivavtal.
Facket har haft svårt få kontakt med arbetsgivaren. Ägaren bor i Kil i Värmland och där finns en uppställningsplats för bilar och utrustning. Men firman är registrerad i Emmaboda i Kalmar län. Arbetsplatserna flyttar runt i landet hela säsongen.
– Hela verksamheten bygger på social dumping, anser Håkan Andersson, HRF-ombudsman i Värmland.

Polska arbetare har engagerats för säsongen. På ansökan om arbetstillstånd har arbetsgivaren kryssat i att kollektivavtal finns och även skrivit in en rimlig lön. Verkligheten har dock varit helt annorlunda och arbetare har blivit lurade och utnyttjade. Myndigheterna har inte kontrollerat att uppgifterna stämmer innan de har beviljat arbetstillstånden.
Tivoliverksamheten är ett avtalsområde som HRF har tagit över från Musikerförbundet.
– Till nästa säsong måste vi ordna upp detta med Arbetsmiljöverket och Migrationsverket, så att vi i facket blir remissinstans för arbetstillstånden, säger Håkan Andersson.
– Många som har haft med de här företagen att göra har dragit öronen åt sig efter tv-programmet.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.