Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Strejk på Gate gourmet i Düsseldorf

Först strejkade de Gate gourmet-anställda på Heathrow. Nu strejkar deras kollegor på D√ºsseldorfs flygplats.

Publicerad 20 oktober 2005

I augusti började det tyska facket NGG förhandla med Gate gourmet om ett nytt kollektivavtal för cateringarbetarna på Düsseldorfs flygplats. Facket ville att lönerna skulle öka med 4,5 procent. Företaget krävde i sin tur förlängd arbetstid, kortare semester och försämrat skifttillägg. Enligt facket ska Gate gourmet ha hotat med uppsägningar när företaget inte fick sin vilja fram.

Förhandlingarna strandade och de anställda gick ut i strejk. I snart 14 dagar har omkring 90 Gate gourmet-arbetare strejkat. De anställda kräver att arbetsgivaren går med på högre lön. Om arbetsgivaren krav skriver de så här i ett flygblad:
»Vi börjar jobba klockan tre på natten och det är alltid någon på plats, dygnet runt. Vår arbetsgivare fodrar redan total flexibilitet från vår sida. Nu är vårt tålamod slut«

På Heathrow sympatistrejkade flera av flygplatsens yrkesgrupper, vilket ledde till inställda plan och förseningar. I Düsseldorf är strejken mindre. De flygbolag som är kunder hos cateringföretaget har fått problem med vissa matleveranser. De strejkande har delat ut flygblad på engelska och franska, där de förklarar strejken för resenärerna.
Det tyska facket NGG har också haft kontakt med det brittiska facket för att lägga upp strategin.

Läs mer:
Följ utvecklingen på www.iuf.org
Läs tyska fackets strejktidning här>>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här