Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Stort intresse för pottförhandlingar

Intresset för lokala pottförhandlingar är större än någonsin. Bara i HRF:s Stockholmsavdelning har antalet begärda förhandlingar dubblerats.

Publicerad 6 september 2012

I kollektivavtalet som Hotell- och restaurangfacket och motparten Visita tecknade tidigare i somras fick potten större utrymme. Nytt är att 55 procent av lönehöjningen kan fördelas i pott, mot 50 procent i det förra avtalet. Samtidigt infördes en ny modell för pottförhandling där personalens sysselsättningsgrad, i stället för arbetade timmar, ska ligga till grund för fördelningen.
Visita, som hade potten som en huvudfråga, var nöjda och lovade att försöka få fler arbetsgivare att förhandla lön lokalt. Och det verkar som om de har lyckats.
– Vi har haft betydligt fler pottförhandlingar i år, uppskattningsvis dubbelt så många, säger Jenny Bengtsson som är ordförande för Hotell- och restaurangfackets Stockholmsavdelning.

Det ökande intresset gäller både stora och små arbetsgivare, och det märks att det är många som inte haft lokala löneförhandlingar förut, säger Jenny Bengtsson.
– Det är många av de som ska fördela lönerna som inte vet hur eller varför det ska göras. Det är en försvinnande liten del som uppfyller kraven, så som att ha hållit utvecklingssamtal, lönesamtal och uppföljningar. Det är väldigt många som inte har tydliga kriterier för hur lönerna ska fördelas, eller så har man det men frångår dem.
   
Det största problemet med förhandlingarna har dock inte varit själva pottfördelningen, utan att få fram rätt underlag för förhandlingar, säger Jenny Bengtsson.
– Vi har spenderat mer tid att diskutera vilket underlag vi ska ha rätt till för att kunna förhandla. Där är det tydligt att Visita har varit inne och styrt.    
Egentligen skulle alla pottförhandlingar, förutom Scandic-kedjans, varit klara till den sista augusti, men det målet har inte gått att uppfylla.
– Det har helt enkelt inte varit fysiskt genomförbart, säger Jenny Bengtsson.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här