Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

LO satsar på lågavlönade och föräldrar

En löneökningsmodell som ger mer till de som tjänar minst, en föräldraförsäkring och löfte från alla förbund att stå bakom samordningen. Så ser LO:s planer ut inför kommande avtalsrörelse. -- Det som är viktigt är att alla förbund är överens, säger HRF:s avtalssekreterare Malin Ackholt.

Publicerad 15 oktober 2012

I dag, måndag, presenterade LO:s styrelse sitt förslag på avtalskrav.
I avtalsrörelsen 2012 bidrog intern splittring till att planerade låglönesatsningar inte gav några markanta resultat.
I kommande avtalsrörelse står alla 14 medlemsförbund bakom upplägget.
– Vi står mer eniga än på mycket, mycket länge, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

LO:s nya modell för lönebildning innebär att anställda med lön under 25 000 kronor ska få ett påslag i kronor, och för dem som tjänar mer beräknas löneökningen i procent.
– Vi är överens om att grupper som ligger under industrigenomsnittet ska få extra påslag, säger HRF:s avtalssekreterare Malin Ackholt.
Vilka procent, kronor och ören det handlar om beslutas längre fram, men överenskommelsen har stor betydelse, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

LO-styrelsen föreslår även en föräldraförsäkring. En föräldraledig ska under sex månader få ett tillägg till den statliga föräldrapenningen på tio procent. Försäkringen skulle omfatta varje försäkrad förälder och gälla för varje barn.
– Det är jättebra ur jämställdhetssynpunkt. För oss är det viktigt, det berör många av HRF:s medlemmar, säger Malin Ackholt.
I många av förbundens kollektivavtal finns redan liknande tillägg, men då är det de enskilda arbetsgivarna som betalar ut pengarna.

Nästa vecka ska LO:s representantskap ta ställning till styrelsens förslag.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här