Nyheter tävling

Storslam för branschens yrken i Yrkes-EM

Det gick lysande för Sverige i Yrkes-EM i helgen. Kocken Love Dahl och servitrisen Evelina Fäldt knep silver och guld. Marina Nilsson, ombudsman på Hotell- och restaurangfacket, var på plats.

Publicerad 11 september 2023
Storslam för branschens yrken i Yrkes-EM
Här är branschens vinnare, Love Dahl och Evelina Fäldt. Foto: WorldSkills Sweden

Det gick riktigt bra för Sverige i helgens Yrkes-EM för unga. Det blev inte mindre än åtta medaljer varav två till branschen. Servitrisen Evelina Fäldt fick både guld och högst poäng av alla svenska tävlanden.

Kocken Love Dahl vann silver, efter utmaningar som att laga en dessert med selleri, svartpeppar och mynta och att skapa en kreativ version av Wellington.

Marina Nilsson.
Foto: Pim van Dorpel

Silvermedaljören coachades av Marina Nilsson, ombudsman på HRF och kock, som även var på plats som domare.
Det var fantastiskt! En sådan utdelning har besöksnäringen inte haft på länge. Både Evelina Fäldt och Love har tränat jättekoncentrerat och målmedvetet. De hade också varit med i Worldskills tidigare så de hade en bra grund att stå på. 

Vad gjorde du som coach?
– Inför tävlingen tog Love fram olika menyer. Jag och den andra coachen kom med tips och gav vägledning, mycket via Messenger.  Sedan tränade vi på att arbeta inom tidsramar. Men det stora jobbet gjorde Love själv.

Medaljregn!

  • Det svenska yrkeslandslaget tog hela åtta medaljer. Ett guld, ett silver, två brons och fyra Medallion for Excellence.
  • Guldmedaljören Evelina Fäldt blev inte bara europamästare inom servering, hon fick också utmärkelsen Best of Nation eftersom hon hade högst poäng av alla svenska tävlanden.
  • I Yrkes-EM, Euroskills, tävlar 600 ungdomar i 43 olika yrken.  

Sedan var du domare också?
– Ja, och då dömde jag förstås inte Love. Som domare är man inte bara med och smakar och bedömer slutprodukten, det handlar mycket om skills. Man tittar på hygien, hur det ser ut i kylarna och hur metodiskt man arbetar, om man använt alla råvaror.

Vad händer nu?
– Vi förbereder VM i Lyon 2024. Redan i oktober har vi nya uttagningstävlingar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här