Nyheter världen
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Stor strejk i USA:s snabbmatsvärld

Tusentals anställda vid snabbmatsrestauranger i USA strejkar i dag i protest mot branschens låga löner. De anställda kräver höjd minimilön och rätt att organisera sig fackligt.

Publicerad 29 augusti 2013
Stor strejk i USA:s
snabbmatsvärld
Foto: Fast Food Forward

Snabbmatsarbetare i 50 städer över hela USA kommer i dag att inleda en strejk. Det är anställda från kedjor som McDonald's, Burger King, Taco Bell och Subway som kräver att den lagstadgade minimilönen höjs från 7,25 till 15 dollar.
– Vad de anställda försöker göra är att visa att ansvaret också ligger hos ägarna av de stora snabbmatsbolagen, säger Mary Kay Henry, ordförande för servicefacket SEIU, till affärssajten Bloomberg.

I USA regleras minimilöner i lagen och den senaste höjningen var 2009. President Barack Obama har annonserat att han skulle vilja öka timlönen till 9 dollar, men har inte fått gehör hos kongressen.

Liknande strejker har pågått sedan november förra året, utan resultat.
På arbetsplatser med kollektivavtal gäller avtalslöner som är högre än lagens miniminivå. Men i USA är det svårt att organisera sig fackligt. Majoriteten av de anställda på en arbetsplats måste rösta ja till kollektivavtal för att det ska införas och arbetsgivare har stora möjligheter att motarbeta fackligt aktiv personal.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här