Restaurang Frantzén fick i går sin tredje Michelinstjärna. Men restaurangen saknar kollektivavtal. – Det är skamligt, säger HRF:s avtalssekreterare Per Persson.

Sverige fick i går sin första trestjärniga restaurang. En historisk dag tycker många. Men Restaurang Frantzén som grundats av krögaren Björn Frantzén saknar kollektivavtal. Det är något som upprör Hotell- och restaurangfackets avtalssekreterare Per Persson.
–Det är högst anmärkningsvärt. En restaurang som ligger i toppskiktet men som inte vill ta ansvar för sin personal eller för branschen i stort. Om inte ens de främsta restaurangerna kan ta ansvar sänder det ut signalerna att det råder djungelns lag i restaurangbranschen, säger Per Persson.
Stjärnrestauranger som saknar kollektivavtal
Totalt har nu Sveriges restauranger 32 Michelinstjärnor. Men Hotellrevyns genomgång visar att flera av stjärnrestaurangerna saknar kollektivavtal.
–Tankarna snurrar kring varför de här toppkrogarna inte vill teckna avtal. Det kan vara så att de inte vill betala avtalsenliga löner. Jag vet kockar som fått jobb på stjärnkrogar och velat ha avtalsenlig lön men fått höra att vinsten för dem är att de får jobba på en så fin restaurang, säger Per Persson.
Stjärnrestauranger med kollektivavtal
Tidigare drev Björn Frantzén lyxkrogen Frantzén/Lindeberg som inte heller hade kollektivavtal. Jenny Bengtsson som då var ordförande för HRF:s sektion Stockholm-Gotland uppmärksammade detta på Twitter. Hon fick då svaret från Björn Frantzén att ”Nej, vi har inte råd.” Hotellrevyn har utan framgång sökt Björn Frantzén för en kommentar.
Helt otroligt är det….får väl sprida lite ”lappar”, här kommer dom anställda att få jobba till dom blir 75
Klart jag gynnar de som står emot. Tror man att alla arbetsgivare utnyttjar anställda bara för att de ej har kollektivavtal? Fast tack för att ni informerar vart jag skall äta.
Så dåligt att dom inte har kollektivavtal, det hade varit trevligt att besöka denna restaurang men eftersom dom inte har kollektivavtal får dom inte mitt besök! Ta ansvar och ge er personal shyssta vilkor så kommer många fler välja att äts hos er.
”inte råd”, jo tjena, avsmakningsmeny för 3000 men har ”inte råd” att ge personalen avtalsenliga villkor? Vad är det som kostar så mycket pengar tro om inte personalen? Björn Frantzéns feta lönecheck kanske? Sätt restaurangen i blockad! Skicka en signal till hela restaurangbranschen att de feta åren är förbi!
Ni får väl först organisera de anställda och därefter kräva och slåss för kollektivavtal. Jag har aldrig varit med om att AG självmant vill ha avtal. Facklig kamp lönar sig!