Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Snygga får lättare jobb i branschen

Smal, snygg icke-rökare med dialekt. Så ser många branscharbetsgivares drömanställd ut, enligt en ny undersökning från Karlstads universitet

Publicerad 25 november 2008

För att få jobb i hotell- och restaurangbranschen måste du inte vara vältränad och se bra ut. Men det underlättar. Så kan man tolka resultaten från den undersökning som forskare vid Karlstads universitet har gjort.
– Hotell- och restaurangbranschen sticker ut eftersom det är så tydligt att arbetsgivarna vill att deras anställda ska se bra ut, säger Henrietta Huzell som är doktor i arbetsvetenskap.

I tre år har hon forskat kring utseendets roll i arbetslivet. Den största delen av undersökningen bygger på enkätsvar från arbetsgivare i den privata tjänstesektorn. Arbetsgivarna fick bland annat svara på vilka krav de ställer på personalens utseende, vikt och frisyr. Det visade sig att hotell- och restaurangarbetsgivarna ställde de hårdaste kraven.
– Nästa hälften av arbetsgivarna där säger att det är viktigt att deras anställda är snygga. Det är nästan dubbelt så många som i andra sektorer. Sedan är ju snygg ett väldigt subjektivt ord.

Fredrik Malmstedt, krögare på prisade Visbykrogen 50kvadrat, känner inte igen sig i forskarnas bild. Men han misstänker att det finns andra krögare som gör det.
– Själv har jag aldrig tänkt på det sättet. Hos oss handlar det mycket mer om kompetens, att man är bra på jobbet. Sedan bryr jag mig inte om personen är smal eller tjock eller snygg.
– Men det finns säkert mindre seriösa arbetsgivare som tänker så. Att en snygg liten snärta i baren drar fler grabbar till en strandkrog eller en nattklubb.

Men i undersökningen märktes inga samband mellan lönsamhet och snygg personal.
– Vi kunde inte se att det finns något samband mellan lönsamhet och estetiska krav på de anställda. Faktum är att det har gjorts ganska lite undersökningar på vad kunderna egentligen vill ha, säger Henrietta Huzell.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.