Nyheter Avtal 2010
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

SHR stoppar avtalsförhandlingarna

Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare, SHR, har stoppat förhandlingarna med Hotell- och restaurangfacket och bett om medling.

Publicerad 14 april 2010

– Jag tycker att det är upprörande att begära medling innan vi ens har försökt att förhandla. Då underkänner man sin egen förmåga till förhandling, säger HRF:s förbundsordförande Ella Niia.

Förhandlingarna om ett nytt avtal har knappt startat. I dag lämnade SHR över sitt första förslag sedan det bud på noll kronors lönehöjning som kom i februari. I det nya förslaget finns krav på en rad försämringar av bland annat anställningstryggheten och anställningsvillkor. Till exempel vill SHR att det ska bli lättare att kringgå turordningsreglerna i LAS, och att alla anställda ska få jobba extra till ordinarie timlön, det vill säga frivillig övertid. Kravet på oförändrade minimilöner ligger fortfarande fast.

HRF:s förhandlingsdelegation svarade med att genast avvisa SHR:s förslag, vilket fick arbetsgivarna att stranda förhandlingarna.

– Det är ingen mening att vi fortsätter att förhandla. HRF:s krav är fullständigt orimliga och helt verklighetsfrämmande. Redan handelns avtal är alldeles för dyrt för vår bransch. Att då kräva nästan 8 procent, i nivå med de dyra avtalen från högkonjunkturen, är helt oansvarigt, säger SHR:s vd Mats Hulth i ett pressmeddelande.

Nästa förhandlingstillfälle som skulle ägt rum i morgon är nu inställt. Nästa steg blir i stället att Medlingsinstitutet tar kontakt med parterna.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här